Wat zullen we eten op de Maan?

08-09-2018 14:30 tot08-09-2018 17:00(Europe/Brussels)

Gent,België

Ticket typeEinde van inschrijvingPrijsHoeveelheid
inschrijving voordracht
Unlimited Free


 Wat zullen we eten op de Maan?

Het nut van bacteriën in de ruimte

Microbiële en plant bio processen zijn essentieel voor onze dagelijkse gezondheid, voedselproductie, waterzuivering en zuurstof voorziening; hier op aarde, maar ook in de ruimte. Vandaag, is de bevoorrading van de astronauten in de ruimte volledige afhankelijk van Moeder Aarde. Willen we op termijn langdurige ruimtereizen (bv. naar de maan of mars) mogelijk maken, zal dit anders moeten. Dan zullen de ruimtereizigers meer autonoom moeten worden, en hun afval op een efficiënte manier moeten recycleren tot drinkbaar water en tot meststof om zelf hun voedsel te kweken. De ESA astronaut van de toekomst wordt veganistisch; geen vlees of vis in de ruimte, maar een volwaardig dieet op basis van een beperkt aantal wel gekozen gewassen en micro-organismen. Het menu bevat ook zelf gekweekte spirulina, een eiwitrijke microalg die aan fotosynthese doet en dus ook voor zuurstof kan zorgen aan boord. De biodiversiteit in de ruimte is tot een minimum beperkt, en de meest duurzame oplossing met de hoogste efficiëntie nastreven is een must.

De onderzoeksgroep van Dr. Natalie Leys, microbiologe van het Studie Centrum voor Kernenergie SCK•CEN, werkt mee in het Europese MELiSSA programma van ESA, dat onderzoekt hoe men in de ruimte voedsel kan produceren uit afvalstromen. Dr. Leys wil de juiste micro-organismen en kweek condities selecteren, met behulp van de juiste ruimte biotechnologie, als ook in kaart brengen hoe zulke bio processen werken en evolueren in de ruimte (bv. in efficiency of eind producten), waar ze constant worden blootgesteld aan een extra dosis kosmische straling en verminderde zwaartekracht. Hier zal ze haar Arthrospira-B ruimtevlucht experiment voorstellen, de ontwikkeling en de eerste test van een mini bioreactor aan boord van ISS, waarin gedurende 1 maand de biomassa en zuurstof productie van de cyanobacterium Arthrospira (spirulina) in de ruimte werd bestudeerd.


Spreker: Dr. Ir. Natalie Leys, Hoofd van de Microbiologie onderzoekseenheid & Ruimtevaart onderzoeksprogramma coördinator, Studiecentrum voor Kernenergie SCK•CEN, Mol, België

Zaterdag 8 september 2018 van 14u30 tot 17u00

Gratis toegang, inschrijven vooraf is noodzakelijk

 

 

Waar

Rozier 44
    9000 Gent
    België
09 264 36 74
info@armandpien.be

Wanneer

Van08-09-2018 14:30
Tot08-09-2018 17:00

Organisator

V.S.R.U.G.vzw
09 264 36 74
info@armandpien.be

Sociale stream

Neem deel op Twitter

Zoek uit wat mensen zien en zeggen over dit evenement, en neem deel aan het het gesprek.

Gebruik dit label: #vsrugvzw