Welkom!

Deze community is voor alle enthousiastelingen die meer willen weten over spectrografie. Stel vragen, zoek samen naar antwoorden en deel je resultaten over deze mooie hobby.

1

Spectra via LCOGT

Op
Verhoeven Vincent
op 11/12/16 12:549.058 weergaven

Heeft er iemand ervaring met datareductie van spectra verkregen via Las Cumbres Observatory?


1
Bryssinck Erik
Op18/12/16 09:10

Hugo,


Bedankt voor de verdere uitleg, ik was vergeten te vermelden dat het inderdaad een verboden zuurstroflijn is.  Aanwezigheid in het spektrum geeft misschien aan dat men de achtergrond niet heeft afgetrokken van het spektrum. Al of niet gewild ?  kan soms handig zijn denk ik voor kalibratie, (als men deze lijn wil gebruiken voor calibratie) enfin ik ben er niet zeker van, ik ben maar hier luidop aan het denken (schrijven :) )  Toch interessant om dit eens van naderbij te bekijken, men steekt er altijd wat van op !  Zijn deze verboden [OI] lijnen in andere opnames op andere data ook zichtbaar ?  Ik heb het zelf nog niet bekeken. Misschien iets voor de volgende dagen. Vandaag lukt me dat niet.

groet,

Erik


2

Van Den Broeck Hugo

--Van Den Broeck Hugo--
5000
|000
Mere, België
--Van Den Broeck Hugo--
Van Den Broeck Hugo
Op18/12/16 21:18

Dag Erik,


Ik vond een mooie uitleg ivm de verboden O I emissielijnen in "Physics of the Aurora and Airglow" (Wiley Online Library).

Het zijn natuurlijke lijnen.

[O I] bij 5577.3 is een Auroral Transition. (overgang van 3 naar 2)

[O I] bij 6300.308 is een Nebular Transition (overgang van 2 naar 1)

Het loonde de moeite om het spectrum van de lichtvervuiling in Gent er nog eens bij te nemen. (Gemaakt verleden jaar op S9 met de Alpy en met een belichtingsduur van 20 minuten.) En inderdaad. Ik had beide lijnen niet aangeduid, maar ze zijn er wel degelijk. Ik heb ze erbij geplaatst in de graph, met een horizontale label, om deze natuurlijke emissielijnen te onderscheiden van de kunstmatige bronnen.

Vriendelijke groeten

Hugo

  
1
Bryssinck Erik
Op14/12/16 22:03

 De emissielijnen op 5577 Angstr. an 6300 Angstr. zijn met grote waarschijnlijkheid OI lijnen.  De L745-46A is witte dwerg met spectraal type DZ  en heeft nogal veel zuurstof emissielijnen.  Deze lijnen vind je niet , eigenaardig genoeg, terug in de NIST-database.


1

Van Den Broeck Hugo

--Van Den Broeck Hugo--
5000
|000
Mere, België
--Van Den Broeck Hugo--
Van Den Broeck Hugo
Op17/12/16 18:22

Dag Erik,

Ik heb nogal wat vragen bij de O I lijnen (5577 Å en 6300 Å) in het spectrum van de ster L745-46A.

Ook in het spectrum van NGC 7721 zie je “deze” lijnen. Tenzij dit een star-burst galaxy of een AGN zou zijn verwacht je geen emissie lijnen in dit sterrenstelsel.

Anderzijds moeten wij opmerken dat NGC 7721 zich van ons weg beweegt (redshift) met een snelheid van meer dan 2015 km/seconde wat er ruwweg op neer komt dat beide lijnen ongeveer 44 Å naar rechts (rood) verschoven zijn (omgerekend bij Ha golflengte). In het gekalibreerde galaxy spectrum zouden ze moeten liggen op 5533 Å en 6256 Å. Ook bij deze golflengten vind ik geen O (I of II) in de NIST database.

Heb jij soms referentie informatie van Witte Dwergen  van het type DZ(A) waarin deze zuurstof emissielijnen beschreven staan?

Een bijkomende vaststelling is dat bij vergelijking van de spectra van L745-46A en het spectrum van NGC 7721 er bij de ster geen Natrium (doublet) emissie lijnen zijn en bij de galaxy wel. Heeft men de lichten vergeten te doven bij de opname van het galaxy spectrum :-)  en/of zijn deze natrium lijnen weggewerkt gedurende de reductie bij de ster en niet bij de galaxy?

Vriendelijke groeten

Hugo1
Bryssinck Erik
Op17/12/16 19:13

Dag Hugo,


Ik heb even moeten zoeken en heb gevonden dat de OI-lijnen niet afkomstig zijn van de witte dwerg maar wel aardse lijnen zijn. hier de link: http://www.star.ucl.ac.uk/~msw/lines.html 

Ik vind het dan wel raar dat deze lijnen niet in de NIST database opgenomen zijn.

Wat de Natrium lijnen betreft heb ik geen flauw idee. Misschien een mailtje naar LCOGT sturen ?


1

Van Den Broeck Hugo

--Van Den Broeck Hugo--
5000
|000
Mere, België
--Van Den Broeck Hugo--
Van Den Broeck Hugo
Op17/12/16 19:59

Dag Erik,

Bedankt voor je antwoord. Het blijken VERBODEN lijnen te zijn [vierkante haakjes], gevormd door het gas in het interstellair medium (ISM). Dat is waarschijnlijk ook de reden dat ze niet voorkomen in de NIST database.

De twee x geioniseerde [O III] lijnen, zo sterk aanwezig in bv. de Orion nevel, komen ook niet voor in de NIST database.

Dr. Mark Westmoquette heeft ze blijkbaar genoteerd als geheugensteuntje. Waarom ze dan in beide spectra van LCOGT zo sterk aan bod komen is mij nog een raadsel. Zou het vragen aan Dr. Mark Westmoquettezelf, maar die heeft blijkbaar astronomie verlaten en is nu leraar yoga en mindfulness.

Vriendelijke groeten

Hugo1

Verhoeven Vincent

--Verhoeven Vincent--
5054
|402
Lokeren, België
--Verhoeven Vincent--


Verhoeven Vincent
Op11/12/16 15:21

In 2005 stichtte Wayne Rosing LCO (Las Cumbres Observatory) waarbij een netwerk van telescopen over heel de wereld de beperkingen van lengtegraad (voor de nachten) en breedtegraad (voor de zichtbaarheid van de sterrenhemel) moet kunnen omzeilen. Een netwerk dat niet afhangt van plaatselijke weercondities, dure en lange reizen, slapeloze nachten of manschappen ter plaatse voor de bediening.

Je krijgt als het ware een observatie ‘on demand’ waarbij een hoofdcomputer de taken verdeelt over alle beschikbare robottelescopen met gewenste tijdstippen en instrumentaria naar gelang de zichtbaarheid van het gevraagde hemelobject.

Na een informatieve meeting met Edward Gomez, directeur voor educatie bij LCOGT, hebben we toegang tot het netwerk van deze prachtige telescopen voor klasopdrachten en voor onze spectroscopiegroep. Enige vereiste voor intensief gebruik voor specifieke instrumenten en lange opnametijden is het opstellen van een waardevolle onderzoeksopdracht. Voorlopig zijn enkel de twee grootste telescopen van 2m diameter voorzien van spectroscopen, maar daar komt zeker verandering in. Dit zou ideaal zijn om onze spectrale datareductie te oefenen zonder afhankelijk te moeten zijn van één waarneemplaats.

Het netwerk bestaat uit 2x 2-meter telescopen (één in Hawaii en één in het Oosten van Australië), 9x 1-meter telescopen, (Chili, Zuid-Afrika, Australië en Texas), en 3x 40-cm telescopen, in Chili en Tenerife.

Om een overzicht te geven over het instrumentarium voor spectroscopie:

1.      FLOYDS (2-meter) 

FLOYDS is een lage resolutie spectrograaf, aanwezig op de beide 2-m telescopen. Door gebruik te maken van een ‘cross-disperser’, worden de golflengtes heel breed uitgesmeerd met 540-1000nm in de eerste orde en 320-570nm in tweede orde. De resolutie varieert tussen R=400 en R=700, met ongeveer 1,65 nm/px in eerste orde en 0,825 nm/px in de tweede orde. FLOYDS North en South hebben een andere reeks met slits voor de gemiddelde seeing op elke site. Het verwerven en de begeleiding gebeurt via robotica en een aparte camera die de slit in beeld brengt met de generatie van een 6,4’x 4,3’ FoV.

2.     NRES (1-meter)

LCOGT's ‘Network of Robotic Echelle Spectrographs’ (NRES) bestaat uit zes identieke hoge resolutie (R~53000), en precisie (≤ 3 m/s), optische (380-860 nm) echelle spectrografen, elk via fiber (2,58" per fiber-breedte) simultaan door twee 1 meter telescopen en een ThAr kalibratiebron. De verwachte precisie op lange termijn voor de NRES is beter dan 3 m/s in minder dan een uur voor sterren helderder dan V = 12. Zoals alle instrumenten van LCOGT, gebeuren de planningen, waarnemingen en datareducties autonoom, en alle data zullen openbaar beschikbaar worden na afzienbare tijd.1
Bryssinck Erik
Op12/12/16 14:29

Nog een link die ik had ingesloten in mijn eerste bericht:

FLOYDS spectrometer

Merk op dat men tot magnitude 19 kan gaan, wel bij 1 uur belichtingstijd :)
1
Bryssinck Erik
Op12/12/16 12:57

Wat de gebruikte software is voor de ganse reductie had ik proberen vermelden in mijn vorige mail, maar op een of andere manier worden de URL's en foto's weggelaten - mogelijk te maken met welke soort browser ik werk ? ( Ik heb Firefox en Google chrome gebruikt, met beide ondervind ik problemen - maar dit even off-topic voor dit onderwerp)

URL over pipeline software


0

Verhoeven Vincent

--Verhoeven Vincent--
5054
|402
Lokeren, België
--Verhoeven Vincent--


Verhoeven Vincent
Op12/12/16 14:18

Erik,

Ruben heeft de oorzaak achterhaald (html sanitizer issue) en zal een oplossing bieden vanavond.

Hugo heeft ook hetzelfde probleem. Aangezien ik ook beheerder ben, merk ik daar zelf niets van.


0

De Baets Ruben

--De Baets Ruben--
5001
|201
Sleidinge, België
--De Baets Ruben--
De Baets Ruben
Op12/12/16 18:51

Als het goed is, kunnen jullie afbeeldingen posten. Elke image zal echter geschaald weergeven worden. Rechtermuisknop en "Afbeelding bekijken" opent de volledige afbeelding.7

Meerdere afbeeldingen per post zijn mogelijk.

Bij problemen hoor ik het graag.1
Bryssinck Erik
Op11/12/16 13:32

Ik heb daarmee geen enkele ervaring. Welke type spectroscoop wordt er toegepast ? Ik vermoed dat de beelden ook FITS format hebben ?  Als je zo'n bestand kan bezorgen, kan ik het wel eens bekijken.


0

Verhoeven Vincent

--Verhoeven Vincent--
5054
|402
Lokeren, België
--Verhoeven Vincent--


Verhoeven Vincent
Op11/12/16 23:47

1

Van Den Broeck Hugo

--Van Den Broeck Hugo--
5000
|000
Mere, België
--Van Den Broeck Hugo--
Van Den Broeck Hugo
Op12/12/16 22:30

Door het gereduceerde spectrum van NGC 7721 in te laden in Bass valt het op dat er restanten van lichtvervuiling zijn meegenomen in de finale grafiek. (zie bijgevoegde grafiek) Het natrium doublet (in emissie) is nadrukkelijk aanwezig. Door de bredere vleugels is dit natrium onder een zekere druk (Natrium lamp), zodat wij met zekerheid kunnen stellen dat dit van een kunstmatige lichtbron komt. Een aantal andere emissie lijnen zijn op het ruwe spectrum te zien over gans de lengte van de slit en worden niet helemaal verwijderd uit het gekalibreerde spectrum. Meer nog, deze emissie lijnen zijn ook te zien op dezelfde golflengten in de voorgaande opname, deze van de ster L745-46A. Afkomstig van de HgAr kalibratielamp kan dit niet zijn. De golflengten hiervan heb ik vergeleken met deze van kwik en argon kalibratielampen, met een ruime marge in acht genomen.

Een slordigheid bij de reductie?

De reductie gebeurt met een script dat de gekende IRAF routines (van de NOAO)  oproept. Dus automatische reductie gebeurt onder Linux (Unix).

 

Vriendelijke groeten

Hugo

 0

Verhoeven Vincent

--Verhoeven Vincent--
5054
|402
Lokeren, België
--Verhoeven Vincent--


Verhoeven Vincent
Op14/12/16 11:25

Hugo,

Leuke opmerkingen waar LCOGT heel blij mee zal zijn indien daar een verslag over wordt geschreven. Als we hiermee een ProAm relatie kunnen bekomen, door o.a. opmerkingen over spectra-kwaliteit, is dat een mooie toegevoegde waarde. Vergelijkingen met verschillende remote sterrenwachten van hetzelfde object kunnen de hoedanigheid van aanwezig kunstlicht aankaarten. Misschien wel een paper waard...?


0

Verhoeven Vincent

--Verhoeven Vincent--
5054
|402
Lokeren, België
--Verhoeven Vincent--


Verhoeven Vincent
Op11/12/16 16:05

Erik,

Hier heb je een download link met fits:

info: 2016-12-10 12:09:36 L745-46A SPECTRUM 1200.000 Reduced (ORAC)

voorbeeld om uit te pakken 

één fits voorbeeld

Ze werken ook in BASS. Have fun!


1

Verhoeven Vincent

--Verhoeven Vincent--
5054
|402
Lokeren, België
--Verhoeven Vincent--


Verhoeven Vincent
Op11/12/16 23:14

Met dank aan Hugo Van den Broeck voor de datareductie van het LCOGT-spectrum in BASS.

Om de afbeelding hieronder te vergroten gewone muisklik 


2

Van Den Broeck Hugo

--Van Den Broeck Hugo--
5000
|000
Mere, België
--Van Den Broeck Hugo--
Van Den Broeck Hugo
Op12/12/16 12:31

Hierbij het tweede deel (rood zijde) van het spectrum van L745-46A in Puppis. De calibratie gebeurde terug op een aantal gekende lijnen (O2 en H). Ze werd uitgevoerd in Bass software Ver 1.9.4. Voor mij zijn er een aantal ongekende emissie lijnen in deze dwerg ster (in het groene en oranje deel van het spectrum). Ook het infrarode spectrum is onbekend terrein, maar wordt vooral gedomineerd door aardse zuurstof en water lijnen.

Het heeft niet veel zin om hiermee verder te gaan in Bass omdat de curven gebogen zijn en er een automatische selectie gebeurt (echelle functie in Bass), zonder de background te kunnen aftrekken.

Bovendien is er in het gezipte gedeelte een bestand aanwezig waarin de volledige reductie reeds vervat zit. (Deze 1D file kan ook gelezen worden in Bass) Enkel de labeling en annotatie is er niet. Vermoedelijk is deze 1D reductie file aangemaakt geweest met software die beter geschikt is dan Bass om deze gekromde opnamen te reduceren. Weet iemand welke software hiervoor werd gebruikt?

Vriendelijke groeten

Hugo

 
1
Bryssinck Erik
Op11/12/16 15:00

Ik merk dat de mogelijkheid om foto's mee in te sluiten niet werkt in fit forum. Bij de opmaak ziet dit er goed uit, maar bij verzenden, verdwijnen de foto's ?


0

Verhoeven Vincent

--Verhoeven Vincent--
5054
|402
Lokeren, België
--Verhoeven Vincent--


Verhoeven Vincent
Op11/12/16 18:56

Oh ik heb de vraag slecht gelezen. Ik denk dat enkel jpg ingesloten kan worden. Anders moet je een link daarheen plaatsen. Ik pols even bij Ruben hoe we dit kunnen oplossen.


0

Verhoeven Vincent

--Verhoeven Vincent--
5054
|402
Lokeren, België
--Verhoeven Vincent--


Verhoeven Vincent
Op11/12/16 16:09

Kies best een 'reduced' versie als je ze zo niet kan manipuleren.


0

Verhoeven Vincent

--Verhoeven Vincent--
5054
|402
Lokeren, België
--Verhoeven Vincent--


Verhoeven Vincent
Op11/12/16 15:47

de extensie fits.fz is een compressie versie dat moet geconverteerd worden via CFITSI, via NASA (bron), ESA of NOAO te downloaden.

http://heasarc.gsfc.nasa.gov/docs/software/fitsio/fitsio.html

gebruik en installatie:

http://heasarc.gsfc.nasa.gov/docs/software/fitsio/quick/node3.html


0

Verhoeven Vincent

--Verhoeven Vincent--
5054
|402
Lokeren, België
--Verhoeven Vincent--


Verhoeven Vincent
Op11/12/16 15:30

Ik ga mijn account verlengen om beelden op te halen. Ik had er in maart een gegenereerd, maar op dit ogenblik is er een nieuw platform en met de update vind ik ze niet meer terug. Ik zal Edward aanspreken voor de mogelijkheden voor aSPaLL samen met LCOGT.1
Bryssinck Erik
Op11/12/16 14:59

Vincent,


Je maakte me nieuwsgierig :)

Ondertussen even gekeken in het data-archief van LCOGT naar spectra. Ik heb helaas geen login, maar je kan de archiefbeelden wel \downloaden via (je selecteert in het veld 'obstype': 'spectrum'):

Men gebruikt een zoals zij noemen een FLOYDS spectrograaf, en is 'full robotic low slit low resolution spectrograph'. R= 315 ... 690.  Enfin alle info kan je vinden op de presentatie met \URL\\:\ \\

Ik\ vermoed\ dat\ men\ de\ omzetting\ van\ die\ bepaalde\ curve\ van\ het\ spectrumbeeld\ naar\ een\ rechte\ lijn\ gaat\ wordt\ via\ de\ software\ pipeline\ uitgevoerd\ \?\&nbsp\;\ een\ en\ ander\ staat\ in\ deze\ \URL beschreven - ik heb die nog niet gedetailleerd gelezen.:

De ruwe beelden kennen 2 spectra: een 2-de orde spectra die de golflengte van 320 - 570 nm en een 1-ste orde spectrum met golflengte van 550nm ... +1000nm.

Bij download en het bestand even 'uitpakken' (gz-file) krijg je een hoop bestanden, raw, flat, dark.... telkens een file met een stap in de datareductie en uiteindelijk staat ook volledig gecorrigeerd beeld in fits-formaat dat er dan zoals hieronder uitziet (sterk verkleind):

Zoals ik al zei in mijn vorig bericht, ik heb er geen ervaring mee, maar zeker interessant om te bekijken.


0

Verhoeven Vincent

--Verhoeven Vincent--
5054
|402
Lokeren, België
--Verhoeven Vincent--


Verhoeven Vincent
Op11/12/16 15:51

Inderdaad via deze lijst kan je de fits.fz of beter nog de .gz files uit het archief halen:

https://archive.lco.global/0
Bryssinck Erik
Op14/12/16 22:07

Ruben,


Als ik in een bepaald item in deze topic, op 'Beantwoorden' klik gebeurd er niks. Dus ik vul helemaal onderaan het veld 'Voeg een reactie toe ' in. Maar komt dan helaas niet onder het juiste item in deze topic te staan, wat vervolgens verwarrend overkomt.  Ik weet niet of dit aan type browser ligt of ... ??? Mogelijk blokkering van pop-ups of iets dergelijks ? Ik krijg in elk geval geen enkele melding.


0

De Baets Ruben

--De Baets Ruben--
5001
|201
Sleidinge, België
--De Baets Ruben--
De Baets Ruben
Op15/12/16 09:21

Hallo Erik,

Zie hiervoor ook mijn post "Hoe dit forum werkt".  De reden dat deze pagina nog gemixed is, is omdat deze eerst als "vraag" aangemaakt werd. Ik heb deze naar discussie omgezet. Beheerders kunnen blijkbaar wel nog op individuele post antwoorden in deze thread - dat zal een bug(je) zijn. Deze thread is nu inderdaad wat verwarrend.

De volgende topics zijn per definfitie van het type 'discussie', en niet "Vraag".

Groeten,

Ruben


Voeg een reactie toe

Blijf geïnformeerd

Over deze community

Welkom op het Spectroscopieforum:
het Forum van de werkgroep Spectroscopie van de UGent Volkssterrenwacht Armand Pien.

Hier vind je o.m. overleg en technische vragen. Je kan hier ook terecht voor hulp en suggesties.
Lees de regels

Vraag hulpmiddelen

9 volger(s)

Statistieken

Gevraagd: 11/12/16 12:54
Gezien: 9058 tijden
Laatst bijgewerkt: 18/12/16 09:10