Cursussen

Lesmateriaal downloads

Crash Course 'Inleiding tot het Weer' 

Het weer spreekt altijd een beetje tot de verbeelding: iedereen wil weten welk weer het vandaag en morgen zal worden. In deze crash course doen we u in twee uurtjes tijd de grondbeginselen van het weer uit de doeken. Daar hoort uiteraard een cursus bij, die u hier kan downloaden door te klikken op het PDF - icoon. Ideaal als u wilt begrijpen hoe een weerkaart in mekaar steekt en wat fronten, hogedrukgebieden en zeebriesjes nu eigenlijk betekenen. 

Het Weer: een inleiding (PDF)

Odoo tekst en afbeelding blok
Odoo afbeelding en tekstblok

Crash Course 'Nieuwe Maanmissies'

Presentatie in pdf-formaat

Op algemene vraag kan je hier de presentatie downloaden van de crash course Nieuwe Maanreizen (28 nov 2019). Er werd een kort overzicht van de voorgeschiedenis gegeven (2005-2020), een overzicht van de geplande maanmissies (2020-2030), en op het einde wordt de vraag behandeld "waarom willen we naar de Maan reizen?". Uiteraard is de presentatie zelf geen geschreven cursus, maar enkele begeleidend beeldmateriaal dat in deze les gebruikt werd. Nietteminkan het voor sommigen een interessant overzicht zijn.

Presentatie Nieuwe Maanmissies (93 dia's PDF)

Crash Course 'Waarneemsoftware' 

Een overzicht van de actuele softwarepakketten, websites en apps die frequent door amateurastronomen worden gebruikt.

Er wordt dieper ingegaan op het leren werken met Stellarium. 

 

Odoo tekst en afbeelding blok
Odoo afbeelding en tekstblok

Crash Course 'ASTROBIOLOGIE'

Deel 1 : De levende Aarde, een bijzonder geval

Welke kenmerken maken van de Aarde een levende planeet? Hoe kon complex leven met planten en dieren ontstaan? Wat is de toekomst van het leven op Aarde? Hoe uniek is onze levende planeet? Ontdek het in de uitgeschreven versie van de crash course van 25 maart 2019.

  • Deel 1 : De levende Aarde, een bijzonder geval (PDF, 50 blzn).

  • Deel 2 : Op zoek naar leven in het Zonnestelsel (under construction).

  • Deel 3 : Exoplaneten: leven rond andere sterren? (under construction).

Ontdek ook onze cursussen voor scholen

Het lesmateriaal hierboven zijn informatieve cursussen die 's avonds gegeven worden aan een divers publiek van geïnteresseerden. De volkssterrenwacht publiceert ook lesmateriaal voor scholen, met aangepaste didactiek.