JVS

De Gentsters zijn een JVS-kern, wat wil zeggen dat ze deel uitmaken van de Jongerenvereniging Voor Sterrenkunde. Dit is de jongerenafdeling van de VVS (Vereniging Voor Sterrenkunde). De JVS verbindt ons zo met de andere Vlaamse jeugdverenigingen voor sterrenkundeliefhebbers:

 • Odoo CMS - voorbeeld zwevende afbeelding Een groepsfoto van de JVS-dag in Hove 

  JVS Vigilia uit Brugge

 • JVS Quasar uit Oostende

 • JVS Descartes uit Genk

 • JVS Oberon uit Hove

Activiteiten

Jaarlijks organiseert de JVS enkele activiteiten waar we onze vrienden van de andere JVS-kernen ontmoeten. Tijdens deze dagen maak je ongetwijfeld veel nieuwe vrienden uit alle uithoeken van Vlaanderen. De belangrijkste activiteiten zijn de volgende:

 • Het VVS/JVS-weekend, tijdens dit weekend worden verschillende lezingen georganiseerd in verband met sterrenkunde. Deze lezingen durven soms al eens saai uitvallen, maar de JVS organiseert dan voor de aanwezige jongeren zelf activiteiten zoals een aangepaste lezing of een supergeweldige quiz.

 • De WAAc, oftewel Winter-Astra-Activiteit. Elk jaar gaan we op een boeiende uitstap naar een boeiende locatie. De voorbije jaren bezochten we zo al het Euro Space Center, Isotopolis, Technopolis, het Natuurhistorisch Museum...

 • De JVS-dag, dit is ongetwijfeld dé JVS-activiteit van het jaar. Elk jaar zijn we te gast bij een andere JVS-kern die op hun locatie steevast een spetterend stadspel voorzien. Ook worden hier de befaamde JVS-filmpjes vertoond, elke kern maakt zijn eigen filmpje om zich voor te stellen en naar goede gewoonte overtreft de kwaliteit daarvan vele Hollywoodfilms.

 • Het PAK, oftewel het Paas-Astro-Kamp. In de paasvakantie gaan we op kamp met de alle JVS-kernen tezamen, hopelijk is het helder en kunnen we veel waarnemen. Maar niet getreurd als het weer tegenvalt: er is een overvloed aan amusante spelletjes en interessante lezingen voorzien.

 • De JVS zomersport. Ook al vallen tijdens de zomervakantie de meeste kernen stil, gelukkig is er nog de zomersport waar we allemaal nog eens tezamen komen. 

  Je moet geen sportfanaat zijn om mee te mogen, meestal is aanwezig zijn ook al gezellig, zeker als je de dag kan afsluiten met een barbeque.

 • Starnights, dit weekend op het einde van augustus is het walhalla voor de waarnemers onder ons. We trekken met onze tentjes en telescopen naar het Astrolab in Ieper, zowat de enigste plaats in ons Vlaanderen waar de lichtvervuiling nog een beetje meevalt. Hier vinden ook de presentaties en bijbehorende prijsuitreiking van de JVS Trophy Cup plaats: bij deze spannende wedstrijd tussen de 5 kernen moet elke kern een eigen project uitwerken en proberen de jury te overhalen dat hun inzending het fenomenaalste van allemaal is.

De data van deze activiteiten staan allemaal op onze kalender. Tijdig voor deze activiteiten communiceren wij natuurlijk nog hoe deze dagen concreet gaan verlopen.

Lid worden

Lid worden van de JVS heeft allerlei voordelen: om te beginnen krijg je een serieuze korting op alle activiteiten hierboven vermeld en heb je zo in no-time je lidgeld terugverdiend. Bovendien krijg je elke twee maanden de Astra in de brievenbus: een interessant jongerentijdschrift vol interessante artikels, raadsels, kortverhalen, grapjes en zo veel meer.

Leden van de JVS zijn ook automatisch lid van de VVS en krijgen dan ook elke maand Heelal opgestuurd: het serieuzere oudere broertje van de Astra. Hierin vind je nog meer artikels en interessante tips om waar te nemen. Je ontvangt ook jaarlijks de Hemelkalender, deze lijvige almanak is zowaar de heilige graal voor de astronomieliefhebber: elk interessant sterrenkundig fenomeen dat doorheen het jaar waar te nemen is, staat hier in.

Wij raden dan ook alle Gentsters aan om JVS-lid te worden. Het lidgeld bedraagt €28, of €10 voor kinderen jonger dan 14 jaar. Inschrijven kan op de website van de VVS.