Kijkerbouw voor  Basisscholen

Telescopen voor beginners: en... 'Girls for Science'!

Naast onze schoolprojecten  eindwerken in het middelbaar onderwijs startten wij (kijkerbouw VSRUG) met een schoolproject telescoopbouw voor beginners. Doelgroep: vanaf 12 jaar tot... vul zelf maar in ! Voor de allerjongsten: Kinderen werken een paar uurtjes aan optiek. Op deze manier zien ze het ook evolueren.  De behuizing van de telescoop met alles erop en eraan wordt zowat kant en klaar geleverd, samen met een optiekset. Enkel schilderen of vernissen moeten de kinderen zelf nog doen. Er wordt ook gezorgd voor een eenvoudig waarnemingsprogramma zodat met de telescoop ook effectief kan worden gewerkt. In het begin vooral de maan en enkele eenvoudig te vinden objecten. Naargelang het jaar vordert wordt dit uitgebreid. Deze telescoop (een 11 cm F8 Newton-telescoop op dobsonmotering zoals op de foto)  is een heel geschikte telescoop voor elke beginner. Die  kost alles erop en eraan 120 euro. Voor diegenen die een eindwerk maken bij ons, de optiek maken jullie geheel zelf, maar succes verzekerd. Je wordt degelijk begeleid.AANBOD BEPERKT Inlichtingen:kijkerbouw@ugent.be

Enthousiaste fans van deze projecten zijn Jill Peeters, Sabine Hagedoren en Eva Clockaerts: Jongeren, en in het bijzonder zeker meisjes, warm maken om in wetenschappelijke richtingen hun studies verder te zetten. Met uitdrukkelijke steun van Prof. Ewine van Dishoeck, Universiteit Leiden. Prof. van Dishoeck wordt vanaf 1januari 2018 voorzitter van deIAU.

je kan ook een heel handige waarneemgids   voor beginners downloaden. EnSterrenkundeapps.nl : heel veel sterrenkundige apps voor iedereen.

Odoo tekst en afbeelding blok

Kijkerbouw als eindwerk (profielwerkstuk)

Een voorbeeld hoe een eindwerk er kan uitzien. Even één van de beste uitgekozen:NORTHGO COLLEGE uit Noordwijk. Het werk van Jasper-Jan Lut, Valentijn Götz en Stan van der Lans.

Voor onze projecten Kijkerbouw, Sterrenkunde en Ruimtevaart kan permanent worden ingeschreven. Na samenspraak wordt een startdatum bepaald. Dit jaar komt er een extraatje bij onze eindwerken, wat 'verplichte' lectuur : het boek "Kijk Omhoog" van Frank Deboosere en Philippe Mollet.

Bij uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts had men een prima idee: een boek uitgeven over sterrenkijken, waarbij alle aspecten van deze boeiende en fascinerende bezigheid aan bod komen. De lezer wordt stap voor stap meegenomen op een wonderlijke reis langsheen de nachthemel. We komen te weten hoe de sterrenhemel in mekaar zit, en de auteur, Philippe Mollet, sinds vele jaren ervaringsdeskundige en enthousiast medewerker van Volkssterrenwacht MIRA, bespreekt uitvoerig hoe we achtereenvolgens met het blote oog, de verrekijker en de telescoop alle mogelijke hemelobjecten kunnen observeren. Je kan het boek op de site vanMira  terugvinden.

 

Neem zeker eens de cursus telescoopbouw  een door. De website van Jan van Gastel is een must bij de eindwerken en profielwerkstukken. Ook hetprincipe van de foucaulttest is interessant, samen met deze degelijke

info voor docenten  op astronomie.nl


Odoo tekst en afbeelding blok