LEZINGEN

Presentaties downloaden

Sommige sprekers bezorgen hun presentatie digitaal na de lezing. Hier kan je deze presentaties downloaden.

Aankondigingen nieuwe lezingen

Bekijk hieronder welke lezingen in de nabije toekomst op het programma staan.

Optische chips en toepassingen in de ruimtevaart

De laatste 10 jaar is er enorme vooruitgang geboekt in het ontwikkelingen van zo genaamde silicium optische circuits. Het enorme succes van deze technologie is deels te verklaren door de enorme vraag naar als maar snellere optische links, denk maar aan het grote aan tal optische verbindingen in datacenters. Hier heeft men enorme aantallen optische chips nodig om de optische data te verwerken en om te zetten in de elektronische signalen.

De initiële vraag naar geïntegreerde optische schakelingen vanuit de datacom wereld heeft ons vandaag een matuur platform gegeven dat toelaat om complexe optische circuits te fabriceren op grote schaal aan een lage kost. Dit opent een waaier aan mogelijkheden waarbij men kan denken aan spectroscopische gas sensoren, solid state lidar chips voor automotive toepassingen en bio sensoren die snelle bloed analyse toelaten. Bovendien is het kleine gewicht en de grootte van de chip ook aantrekkelijk voor ruimtetoepassingen. Men kan deze technologie gebruiken om in de nabije toekomst extreem precieze optische klokken te miniaturisering. Deze kunnen de kern worden van een nog nauwkeuriger GPS netwerk. Maar ook op de grond worden deze chips nu al ingezet. Men kan ze gebruiken om de aberraties van de atmosfeer te corrigeren of om de signalen van verschillende telescopen te combineren.

Sprekers: Bart Kuyken en Roel Baets (UGent)

Zaterdag 9 november 2019 van 14u30 tot 17u00

Gratis toegang, inschrijven vooraf is noodzakelijk

Inschrijven


De oorsprong van kosmische straling

Meer dan 100 jaar geleden ontdekte de Oostenrijker Victor Hess dat de Aarde voortdurend gebombardeerd wordt door straling uit het heelal: kosmische straling. Ondertussen weten we dat deze straling vooral (maar niet uitsluitend!) bestaat uit waterstofkernen. Deze bereiken de Aarde met gigantische energieën, tot vele duizenden maal hoger dan wat mogelijk is in de krachtigste deeltjesversnellers ter wereld. Geen wonder dan ook dat heel wat zogenaamde elementaire deeltjes voor het eerst ontdekt werden in kosmische straling.

Nu we weten wat kosmische straling is wordt het mysterie van de oorsprong alleen maar groter. Welke kosmische versneller is zoveel efficiënter dan het beste wat we op Aarde kunnen maken? In welke astrofysische omgevingen worden deeltjes tot ongeziene energieën versneld?

In deze voordracht wordt over het onderzoek naar de oorsprong van de kosmische straling verteld. Recent heeft bijvoorbeeld het IceCube experiment aan de Zuidpool resultaten bekendgemaakt die duidelijk wijzen naar de mogelijke bronnen van deze boodschappers uit de ruimte.


Spreker: Prof. Dirk Ryckbosch (UGent)

Zaterdag 14 december 2019 van 14u30 tot 17u00

Gratis toegang, inschrijven vooraf is noodzakelijk

Inschrijven