LEZINGEN

Presentaties downloaden

Sommige sprekers bezorgen hun presentatie digitaal na de lezing. Hier kan je deze presentaties downloaden.

Aankondigingen nieuwe lezingen

Bekijk hieronder welke lezingen in de nabije toekomst op het programma staan.

Het VLINDER project (weer en klimaat in Vlaanderen)


Hittegolven, overstromingen, sneeuwtapijten en hagelstormen. Extreme weerfenomenen die Vlaanderen en Brussel niet gespaard blijven. Daarnaast krijgen we nog eens te maken met het fameuze stedelijke hitte-eilandeffect. Het lokale weer in Vlaanderen en Brussel houdt nog veel geheim, maar daar komt misschien een eind aan. Het VLINDER project tracht om samen met meer dan 37 000 scholieren de invloed van de lokale omgeving op het weer te achterhalen. Thomas Vergauwen komt er over vertellen.

Na de pauze:

Hoe kunnen we het stedelijke klimaat onderzoeken door te fietsen? De Universiteit Gent onderzoekt of het stedelijke hitte-eilandeffect kan gemeten worden vanop een fiets. In dit gedeelte zal Thomas Vergauwen u ervan overtuigen dat je door te fietsen kan helpen de weersvoorspellingen te verbeteren.

Spreker: Thomas Vergauwen (UGent)

Thomas Vergauwen is onderzoeker aan de UGent binnen de vakgroep Fysica en Sterrenkunde. Zijn onderzoek gaat voornamelijk over stadsklimaat en de invloed van het landgebruik op het weer. Hij is betrokken in het VLINDER project en onderzoekt de mogelijkheden van fietsmetingen m.b.t. meteorologie.


Zaterdag 8 februari 2020 van 14u30 tot 17u00

Gratis toegang, inschrijven vooraf is noodzakelijk

Inschrijven