Totale maansverduistering op 27 juli 2018

Op vrijdagavond 27 juli vindt een totale maansverduistering plaats. Hierbij beweegt de Maan zich door de schaduw van de Aarde, zodat er geen direct zonlicht meer op het maanoppervlak valt en de hele Maan veel donkerder is dan normaal.

Vanuit Nederland en België is het grootste gedeelte van de eclips zichtbaar, maar het begin moeten wij missen. De Maan komt de schaduw binnen om 20u24, maar bij ons komt de Maan pas om 21u30 boven de horizon. Als de Maan opkomt is hij al totaal verduisterd en zien we hem als een rode bol. De totaliteit duurt van 21u31 tot 23u14, het maximum is om 22u22.

De verduistering heeft een grootte van maar liefst 1.61 in de kernschaduw, wat betekent dat de Maan zich dicht bij het centrum van de aardschaduw bevindt en sterk verduisterd wordt. Tijdens de totaliteit bevindt de Maan zich volledig in de kernschaduw van de Aarde en valt er geen direct zonlicht meer op de Maan. Echter, een beetje zonlicht valt door de aardatmosfeer en wordt gebroken, waardoor dit het maanoppervlak alsnog kan bereiken. Dit is met name rood licht, waardoor er een rode gloed over de Maan komt. Deze fase wordt in de volksmond ook wel Bloedmaan genoemd, en duurt bij deze eclips circa 104 minuten. Doordat de verduistering erg centraal is, is dit effect bij deze eclips bijzonder sterk.

Uiteraard laten we dit fenomeen niet onopgemerkt voorbijgaan. De UGent-Volkssterrenwacht Armand Pien zal open zijn voor het publiek vanaf 21u30. In afwachting dat de Maan van achter de Boekentoren verschijnt, geven we u een presentatie met meer uitleg over het fenomeen maansverduistering, of kan u aan de hand van onze 3D-consoles zelf ontdekken hoe zo’n maansverduistering tot stand komt. We blijven open tot 1u.

Extraatje: Ongeveer 6° onder de Maan bevindt zich de planeet Mars, die op dat moment in oppositie is. Dit wil zeggen dat de planeet vandaag tegenover de Zon aan de hemel staat en bijgevolg de hele nacht zichtbaar is.

Toegang is gratis, op voorhand inschrijven is niet nodig.

Meer informatie: www.eclipsen.be

Odoo tekst en afbeelding blok