Andere Publieksactiviteiten

Mercuriusovergang

11 november 2019

Odoo afbeelding en tekstblok

Op maandag 11 november 2019 kunnen we (bij onbewolkte hemel) getuige zijn van een Mercuriusovergang. Mercuriusovergangen komen gemiddeld 13 à 14 keer per eeuw voor. De laatste dateert van 9 mei 2016, voor de eerstvolgende is het wachten tot 2032!

Tijdens een Mercuriusovergang beweegt de planeet Mercurius, vanaf de Aarde gezien, voor de Zon langs. De schaduw van Mercurius is dan te zien als een klein zwart bolletje dat langzaam over de zonneschijf beweegt.

Het spektakel begint om 13u36. Het hoogtepunt van de overgang vindt plaats rond 16u20, maar dan staat de Zon al vrij laag, namelijk ongeveer 4° boven de zuidwestelijke horizon. In onze streken is het einde van de overgang niet zichtbaar want rond 16u53 gaat de Zon onder.

Een Mercuriusovergang kan niet met het blote oog waargenomen worden, je hebt er een telescoop met zonnefilter voor nodig. De UGent-Volkssterrenwacht Armand Pien zal van 13u00 tot 17u00 onze telescopen aanbieden met zonnefilters zodat bezoekers deze overgang op een veilige manier kunnen bewonderen.

Er is een korte voordracht voorzien over de Mercurius- en de Venusovergang. Voor een Venusovergang gaan we zelfs terug tot 1874. De lezing wordt gegeven om het uur, namelijk om 14:00 u – 15:00 u – 16:00 u.

Inschrijven voor de voordracht. 

We hopen op een kraakheldere zonnehemel en op jullie talrijke opkomst.

Ook de andere Vlaamse Volkssterrenwachten organiseren gelijkaardige activiteiten.Voor meer informatie over Mercuriusovergangen of over de activiteiten van onze collega-Volkssterrenwachten, ga naar www.volkssterrenwachten.be.

Dag van de wetenschap

24 november

 Op zondag 24 november is het weer Dag van de Wetenschap. We openen de deuren van onze volkssterrenwacht van 14u tot 17u voor activiteiten, dit jaar met het thema ‘Mars’.

Hier vindt u een overzicht van de geplande activiteiten:

Odoo - Voorbeeld 1 voor drie kolommen

Bezoek volkssterrenwacht

Doorlopend is er mogelijkheid tot bezoek aan de volkssterrenwacht, met onder andere onze prachtige telescoop uit 1880 in de grote koepel, het synoptische weerstation en uniek zicht op Gent vanaf ons dakterrras. De allerkleinsten kunnen een planeten-zoektocht in de sterrenwacht doen, en een kleine prijs in de wacht slepen.

Voor dit bezoek is geen inschrijving nodig.

Odoo - Voorbeeld 2 voor drie kolommen

Workshops: De kleine Marsrovers

Voor jongeren tussen 11 en 14 jaar is er in zaal Maia de workshop ‘De kleine Marsrovers’, waarin je leert hoe je een Lego Mindstorm robot kan programmeren en laten rondrijden op een Marslandschap. Hierbij moet je stenen en de Eagle krater vermijden, net zoals de Opportunity robot, die tussen 2004 en 2018 rondreed op Mars.

Wil je aan deze workshop deelnemen dan is het nodig om in te schrijven, want het aantal deelnemers is beperkt tot 20 per sessie. We geven de workshop 3 keer in de namiddag: om 14u15, om 15u15 en om 16u15. Inschrijven voor de workshop.

 

Odoo - Voorbeeld 3 voor drie kolommen

Korte voordrachten rond Mars

Onze educatieve medewerkers geven elk een korte voordracht:

Mars: de rode planeet (8+) –  van 14.15u tot 15u

Zoektocht naar leven op Mars (12+) – van 15.15u tot 16u

Mens en Klimaat op Mars (14+) – van 16.15u tot 17u

Ook voor deze voordrachten moet er ingeschreven worden wegens beperkt aantal plaatsen.

Meer informatie en inschrijven voordrachten 

Tijdens de Dag van de Wetenschap organiseert de UGent het Wooow Wetenschapsfestival, dit jaar voor het eerst in de Krook. Meer informatie hierover is te vinden op www.wooowfestival.be. Medewerkers van onze werkgroep waarnemen zullen er een waarneempost opstellen in de namiddag. U kan er in geval van helder weer met de telescopen naar de zon kijken.