Andere publieksactiviteiten

Erfgoeddag*

24-25 april 2021

*Op 23 maart 2020 heeft FARO beslist om de Erfgoeddag 2020 niet te laten doorgaan. Dit in het kader van de maatregelen ter beperking van de verspreiding van het coronavirus COVID-19.  Om de reeds gedane voorbereidingen niet te laten verloren gaan, wordt het thema van dit jaar 'De Nacht' verschoven naar volgend jaar. Wij waren van plan om mee te doen in 2020, dus we gaan ook gewoon onze plannen met een jaar uitstellen. 

De UGent-Volkssterrenwacht zal open zijn op zaterdagavond tussen 20u en 22u30. Er staan verschillende activiteiten op het programma:

Spannende verhalen achter lentesterrenbeelden (20u-21u)

Lang geleden, toen er nog geen lichtvervuiling was, waren er veel meer sterren zichtbaar dan nu. Mensen zagen er allerlei figuren in. Zo ontstonden sterrenbeelden waarrond tal van verhalen werden verteld, vaak gelinkt aan mythologie. We vertellen een aantal verhalen over typische lentesterrenbeelden en nemen je zo mee op een boeiende reis langs onze sterrenhemel.

Aantal plaatsen beperkt, inschrijven noodzakelijk!

inschrijven voor deze activiteit

Sterren kijken (21u-22u30)

Vanop het grasveld van Volkssterrenwacht Armand Pien heb je een prachtig uitzicht over Gent en omgeving. In het begin van de avond geniet je van een mooie zonsondergang. Daarna bekijken we sterren en andere hemellichamen door onze telescopen. Onder andere ons prachtexemplaar uit 1880 wordt ingezet om naar de maan of naar de planeet Venus te kijken. 

Aantal plaatsen beperkt, inschrijven noodzakelijk!  

inschrijven voor deze activiteit

Hemelgloed in ligstoelen (21u en 21u30)

Petroleum-, gas- en later gloeilampen brachten veiligheid in de donkere Gentse straten. Maar beetje bij beetje verloren we hierdoor onze connectie met de nacht, de hemellichamen en hun eeuwenoude verhalen. Zelfs bij de Sterrenwacht, tot Armand Pien er nieuw leven inblies. Met onze blik naar boven en het boek 'Belichte stad' onder de arm delen we mythes en verhalen van weleer. Organisatie: Kunstenaar Aline Denayer.

Aantal plaatsen beperkt, inschrijven noodzakelijk!  

inschrijven voor deze activiteit


Verjaardag Toengoeska impact

29 juni 2020

Op maandag 29 juni is er op de sterrenwacht een thema-avond voorzien voor de verjaardag van de Toengoeska-explosie die plaats greep op 30 juni 1908. We bespreken er het bijzondere impactgebeuren, geven een overzicht van de recentste “Fireballs”, vermelden een 9-tal uitzonderlijke meteoriet-exemplaren en de grootste inslagkraters hier op Aarde.

Tevens geven we een korte lezing over de ontstaansgeschiedenis van het Zonnestelsel, geven we een indeling van de meteorieten naar hun samenstelling en wordt onze eigen meteorieten-verzameling in beeld gebracht. De voordracht begint om 20u00 en zal anderhalf uur duren. Inschrijven via de website is een noodzaak. 

inschrijven voor deze activiteit