Sterrenkijkdagen 2017

Bezoek ons gratis

Op vrijdagavond 3 en zaterdagavond 4 maart 2017 vinden de landelijke Sterrenkijkdagen plaats, op initiatief van de Vereniging voor Sterrenkunde. De Vlaamse Volkssterrenwachten spelen hierin reeds lang een sleutelrol. De bedoeling is om het brede publiek te kans te geven de sterrenhemel eens door een telescoop waar te nemen.

Onze vereniging zal zoals elk jaar deelnemen aan deze sterrenkijkdagen, en we hebben een zeer boeiend programma gepland.

Waarnemen

De sterrenwacht in het hartje van Gent biedt een ruime waaier van activiteiten een voordrachten op zowel vrijdag 3 als zaterdag 4 maart.

De mens heeft al eeuwen lang een speciale band met de Maan. Daarom richten we de historische Van Monckhoven telescoop op onze naaste buur in het universum. Ontdek zelf de prachtige details van de kraters en bergen, en de eindeloze maanzeeën. De maan blijft steeds opnieuw jong en oud betoveren.

Venus en Mars zijn twee mythische figuren. Bij helder weer kun u ze samen waarnemen. Venus als avondster, Mars als rode oorlogsgod. Laat u boeien op het grasveld door de deskundige uitleg. En we blijven in de mythische context. Later op de avond richten we de kijkers op de 7 Zusters en hun 7 halfzussen. En om af te ronden bekijken we ook de Bijenkorf-cluster.

Het heelal is meer dan sterren en planeten. Ook sterrenstelsels en nevels kunnen tot de verbeelding spreken. Van uit de kleine koepel nemen zeer ervaren waarnemers u mee op een zeer speciale reis. Zie de restanten van een ster die ontploft is in het jaar 1054 na Christus, de kraamkliniek van onze Melkweg en de naaste buur van ons eigen sterrenstelsel.

Het Leen

De sterrenwacht heeft een tweede waarneempost in het Provinciaal domein "Het Leen" in Eeklo. Op zaterdag 4 maart kan u bij helder weer daar ook terecht bij onze werkgroep Waarnemen, om in een meer donkere omgeving de Maan en enkele andere deepsky-objecten door een telescoop waar te nemen.

Voordrachten & tentoonstelling

Met behulp van een uitgebreid audio-visuele infrastructuur laten we u proeven van de werking van de vereniging. Onze astrofotografen geven graag uitleg hoe hun mooiste foto's tot stand komen. De werkgroep waarnemen legt uit hoe u ook op eenvoudige manier de hemel kan aanschouwen.

De sterrenwacht beschikt ook over een manueel en automatisch weerstation - we geven u graag tekst en uitleg bij de instrumenten. En wie meer wil weten hoe zo een weerkaart nu eigen in elkaar zit : er is een heuse voordracht over.

De sterrenwacht is pionier in interactieve 3D simulaties. Naast onze twee 3D zaalshows kan u zelf ook aan de slag met enkele 3D Consoles.

En wie graag wil weten hoe het leven op Mars is voor de Marsrovers : geniet van de LEGO-MINDSTORM simulaties. En hoe zit dat nu met de legendarische Voyager, en zijn nog beroemder Gouden Plaat? Laat uw nieuwsgierigheid prikkelen door de dynamische voordracht "The Voyager Golden Record".

Odoo tekst en afbeelding blok

Programmatie