Sterrenkijkdagen 2018


Ook dit jaar teken we present voor de nationale sterrenkijkdagen op vijdag 23 en zaterdag 24 februari. Dit jaar bieden we een boeiend programma voor jong en oud. Door de avond heen zijn er korte voordrachten, interactieve demo's en bij helder weer kijken we naar de maan en andere interessante hemelobjecten.

Iedereen is van harte welkom tussen 20u en 22u30.

Inschrijven is niet nodig, toegang is gratis!

Programma:

Korte voordrachten:

     -Henri Van Overmeire, student Fysica en Geneeskunde 'Zwaartekrachtgolven'

In 2017 werd de Nobelprijs voor Natuurkunde uitgereikt aan Rainer Weiss, Barry Barisch en Kip Thorne voor hun experimentele bevestiging van het bestaan van gravitationele golven. Dat was een mooie aanleiding voor Henri Van Overmeire om een kijkje te nemen in het boeiende nieuwe veld van zwaartekrachtobservaties. Hij geeft een boeiende voordracht waarbij hij de geschiedenis van bij het begin vertelt, toen Albert Einstein het bestaan van gravitatiegolven voorspelde als gevolg van zijn algemene relativiteitstheorie. Het gaat verder langsheen de Virgo- en LIGO-collaboraties die het fenomeen experimenteel waarnamen, en mondt uit in de volgende fase van dit verhaal, dat wel eens dichter bij huis kan komen dan je zou denken. Centraal staat de vraag wat het temmen van deze nieuwe informatiebron ons kan leren over het universum, want één ding is zeker: het openen van de hemelsfeer met betrekking tot gravitationele observaties is een mijlpaal in onze astronomische geschiedenis. Who knows what tomorrow brings?

    -Glenn Van Den Meerssche, werkgroepleider Ruimtevaart VSRUG 'Zin en onzin van mensen op Mars'

Menselijke voetafdrukken op Mars, het blijft één van de ultieme dromen van de mensheid. Toch bestaan er heel wat misverstanden over dit ultieme avontuur. In deze korte voordracht scheiden we feit van fictie. Hoeveel kost een reis naar Mars nu werkelijk? Hoe ver staan we al in de ontwikkeling van de nodige technologie? Hoe (on)haalbaar is het allemaal? Wanneer kunnen we de eerste missie verwachten? En vooral: waarom zouden we in hemelsnaam mensen naar een dodelijke planeet willen sturen, tientallen miljoenen kilometers van onze veilige Aarde?

Je krijgt het antwoord op al deze vragen en meer tijdens een korte, interactieve presentatie. Deze voordracht is geschikt voor jongeren (en volwassenen) vanaf 14 jaar.

En verder:

-3D – animaties van ons zonnestelsel en het heelal

-Demo Remote waarneming astrofotografie

-Demo bordspel LunaTix door Vincent Verhoeven

-Allerlei leuke activiteiten voor de kinderen

3D – consoles: ga zelf interactief aan de slag en zoek uit hoe het komt dat we seizoenen kennen op Aarde, hoe een maan- of zonsverduistering ontstaat en hoe ons zonnestelsel is opgebouwd. Of misschien wil je wel eens reizen naar Mars? Het kan allemaal in onze Maia – zaal.

Kleine Koepel: onze medewerkers geven je graag een woordje uitleg over onze professionele spiegeltelescoop. Een blik door de lens(bij mooi weer) kan natuurlijk niet ontbreken.

Weerstation: de volkssterrenwacht beschikt over een weertuin met weerstation. Onze medewerkers geven je met heel veel plezier info over de werking ervan.

Grasveld: we proberen zoveel mogelijk mensen te laten observeren, wat betekent dat onze draagbare telescopen worden opgesteld op het grasplein. Kom ze bewonderen op ons grasveld en geniet ondertussen van een uniek uitzicht over de stad Gent!

Grote Koepel: dè blikvanger van onze sterrenwacht is uiteraard de historische Van Monckhoven – refractortelescoop die nog steeds in werking is. Een prachtig staaltje bewaard gebleven techniek – kom hem ontdekken en laat je terugslingeren in de tijd!