Odoo afbeelding en tekstblok

Volkssterrenwacht 019 

14 september 2018, 21u-24u

019, Dok-noord 5L, 9000 Gent

De Cleene De Cleene in samenwerking met UGent Volkssterrenwacht Armand Pien

Op 14 september 2018 wordt 019 waarschijnlijk* voor één avond een volkssterrenwacht. De tijdelijke stelling voor de tentoonstelling Sundays laat bezoekers toe om het dak op te gaan, waar amateurastronomen die avond hun telescopen op planeten, sterren en manen richten.**

Elke nacht kijken ontelbare amateurastronomen naar de hemel. Ze nemen een pivotale positie in: aan de ene kant populariseren ze wetenschappelijke kennis door hun expertise en telescopen aan te bieden aan leken, onder andere op volkssterrenwachten. Aan de andere kant zijn hun geduldige observaties cruciaal voor de wetenschappelijke gemeenschap van professionele astronomen.

Midden september 2018 staat de planeet Neptunus “in oppositie”: op dat moment is de verste planeet in ons zonnestelsel het best zichtbaar, alhoewel het ook dan slechts een blauwige pixel blijft. Volkssterrenwacht 019 – Neptunus in oppositie is een evenement waarin de vraag gesteld wordt naar de manier waarop we hemellichamen benaderen door hun aanwezigheid publiek te verbeelden. De tijdelijke volkssterrenwacht zou (zie *) geopend kunnen zijn van 21u tot middernacht. Voor updates en informatie, bezoek de website of de facebookpagina van 019.

Volkssterrenwacht 019 is een evenement gecureerd door De Cleene De Cleene, en ontstaat in samenwerking met (en met veel dank aan) UGent Volkssterrenwacht Armand Pien. Neptunus in oppositie is deel van Documenting Objects, een onderzoeksproject uitgevoerd door Michiel De Cleene en Arnout De Cleene aan KASK / School of Arts Gent.

De tijdelijke volkssterrenwacht bevindt zich op het dak van 019, een voormalige lasfabriek in de buurt van de Dampoort.***

* Als het niet regent en niet te bewolkt is.

** Eén telescoop is uitgerust met een camera en projecteert beelden op de zuidelijke muur van het gebouw.

*** Het strooilicht in deze omgeving bemoeilijkt het zien van hemellichamen, maar maakt het bezichtigen van de daktentoonstelling Sundays mogelijk.