Bezoek ons tijdens de zonnekijkdag

Op zondag 7 juli 2019 is het weer zonnekijkdag, een evenement georganiseerd door de VVS, waarbij we zoveel mogelijk mensen willen laten kennis maken met de zon.

Twee waarneemposten

De UGent-Volkssterrenwacht Armand Pien (Rozier 44, ingang via Gezusters Lovelingstraat, Gent) zal die dag open zijn van 14u tot 17u. Daarnaast is onze werkgroep waarnemen actief met een waarneempost in provinciaal domein Het Leen (Gentsesteenweg 80, 9900 Eeklo).

Uiteraard ligt de nadruk op het waarnemen van de Zon. In geval van helder weer zetten we onze telescopen klaar om onze dichtstbijzijnde ster waar te nemen. We plaatsen hierbij speciale zonnefilters voor de telescopen zodat u op een veilige manier de details die op de zon te zien zijn kan bewonderen. Door gebruik te maken van verschillende soorten filters, kunnen verschillende delen van de zon bekeken worden. Onze medewerkers staan hierbij klaar om u van de nodige uitleg te voorzien.

Boeiend randprogramma

Maar naast het waarnemen hebben wij op de volkssterrenwacht tal van boeiende randactiviteiten, zodat het ook in geval van bewolkt weer zeker eens de moeite loont om ons te bezoeken.

De telescoopkoepels en het weerstation zijn open voor een bezoek en er zijn tal van activiteiten. Zoals u hieronder kan zien, er is voor elk wat wils, dus het is zeker eens een uitstapje waard. Van harte welkom!

Voor een overzicht van alle waarneemposten: www.zonnekijkdag.be


Odoo tekst en afbeelding blok

Korte voordrachten

Afwisselend worden er in de loop van de namiddag korte voordrachten gegeven:

“Wat gebeurt er met de energie van de Zon?”

“De eigenschappen van de Zon”

De Zon op andere planeten

Heb je je ooit al eens afgevraagd hoe de Zon er zou uit zien als we die van op een andere planeet, zoals Mercurius of Mars, konden waarnemen? We geven je een impressie aan de hand van een reeks beelden, voorzien van de nodige uitleg.

Voor jong en oud

De zonnekijkdag is een dag voor het hele gezin. We hopen dat groot aan zijn trekken zal komen met de boeiende voordrachten en andere activiteiten, maar ook voor klein(er) hebben we een aantal dingen in petto.

Er is een wist-je-datjes-zoektocht waarmee uw kinderen (vanaf 7 jaar) een prijsje kunnen in de wacht slepen. Ook voor de allerkleinsten (vanaf 4 jaar) is er een zoektocht in de sterrenwacht. Samenwerken wordt aangemoedigd, onze medewerkers de oren van het lijf vragen een must!