top of page

wo 15 feb

|

UGent Volkssterrenwacht Armand Pien

Lezing 15 februari omtrent lichthinder: Robbert Schepers

Robbert Schepers komt vertellen over de ecologische effecten van verlichting, en hoe je lokaal iets kunt veranderen aan het lichtbeleid.

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken
Lezing 15 februari omtrent lichthinder: Robbert Schepers
Lezing 15 februari omtrent lichthinder: Robbert Schepers

Tijd en locatie

15 feb 2023, 20:00 – 21:30 CET

UGent Volkssterrenwacht Armand Pien, Rozier 44, ingang via Gezusters Lovelingstraat z/n, 9000 Gent, België

Over het evenement

Robbert Schepers  is medewerker 'Natuur' bij Regionaal Landschap Schelde - Durme in Wetteren, en zit mee in een expertengroep rond lichthinder van de VVS. Hij heeft het vuur de voorbije jaren aangewakkerd bij verschillende overheidsdiensten.

Hij komt vertellen over de ecologische effecten van verlichting, en hoe je lokaal iets kunt veranderen aan het lichtbeleid. Hij komt ook uitleggen wat het probleem is met de omschakeling naar LED, en waarom het een misvatting is dat licht en veiligheid hand in hand zouden gaan.

De hemel observeren: het is een zaligheid bij helder weer, maar meer en meer wordt deze prachtige bezigheid verstoord door een overvloed aan licht. Ten tijde van de stichting van onze sterrenwacht was er geen vuiltje aan de lucht: vanuit het stadscentrum van Gent kon je de Melkweg zien. Vandaag, anno 2023, kunnen we daar alleen nog maar van dromen.  De enorme lichthinder afkomstig van industrie, wegen, sierverlichting, glastuinbouw, recreatie en noem maar op heeft als gevolg dat tussen aarde en hemel een diffuse lichtwaas is ontstaan die ons letterlijk het zicht op de sterren langzaam maar zeker ontneemt.   Lichthinder lijkt banaal, maar het heeft verrassend verreikende gevolgen. Het ontregelt ons slaapwaakritme, om maar iets te zeggen. Het leidt tot massale vogelsterfte. Tal van diersoorten - de mens incluis -  lijden onder een overdaad aan kunstlicht. Nochtans kunnen we met een aantal simpele ingrepen al een groot verschil maken. Met ons stertelproject Saving Private Orion willen we het brede publiek inschakelen om deze problemen aan te kaarten.

Tickets

  • Lezing 15 februari 20u-21u30

    € 0,00
    Uitverkocht

Dit evenement is uitverkocht

Deel dit evenement

bottom of page