Publieksavonden 

Woensdagavond = publieksavond

 • Elke woensdag, behalve op feestdagen en tijdens de kerstvakantie.

 • In de zomermaanden is er een aangepaste regeling.

 • Op dit moment is er een aangepast programma, gezien de maatregelen ter beperking van de verspreiding van het Coronavirus

  • Gratis toegang, maar reserveren is verplicht! Beperkt aantal plaatsen.

  • Geen waarnemingen door de telescopen

  • Keuze tussen verschillende onderdelen: Geleid bezoek aan de sterrenwacht, geleid bezoek aan de tentoonstelling over Mars en presentatie

  • Je reserveert apart voor elk onderdeel 

 • Er zijn 2 tijdslots: 20u-21u15 en 21u30-22u30

 • Maatregelen ivm corona: kijk op onze Covid-19 status pagina

voorlopig nog geen publieksavonden mogelijk
 

Bezoek sterrenwacht

Tijdens een geleid bezoek aan de sterrenwacht vertellen onze medewerkers over de geschiedenis van de oude telescoop in de grote koepel, een 228 mm (9-inch) f/11 refractor op een equatoriale montering die dateert uit 1880. Deze telescoop is de oudste telescoop van Europa met een nog steeds functionerend volgsysteem.

Ook bij de hedendaagse telescopen wordt stilgestaan, je krijgt antwoord op al je vragen hierover. Helaas is waarnemen momenteel niet mogelijk, wegens de corona-maatregelen.

Je bezoekt ook het weerstation, waar je uitleg krijgt over de meettoestellen en over de weerkaarten. De weertuin biedt eveneens een mooi panorama van Gent, met in de zomer mooie zonsondergangen.

Bezoek tentoonstelling over Mars

We staken onze koppen samen met die andere knappe koppen van het BIRA (Belgisch Instituut voor Ruimte–Aëronomie) om een tentoonstelling rond Mars op te zetten. 

Afgelopen zomer hebben zowel de Verenigde Arabische Emiraten, de Chinezen als de Amerikanen met succes hun missies naar Mars gelanceerd. Marsmannetjes zullen ze niet ontdekken, maar wij geven u in deze tentoonstelling tekst en uitleg over het hoe en waarom van deze missies, de planeet zelf en de zoektocht naar sporen van leven.

U en uw ganse familie zijn meer dan welkom. We voorzien activiteiten op maat met zelfs een kleine beloning voor de kleinsten onder ons. ​

 ​

Presentaties

Galilei's Bril

We nemen je mee tijdens deze voorstelling op een reis door ons zonnestelsel in 3D.

 

De sterrenhemel

We kunnen voorlopig niet door de telescopen kijken, maar Marnix neemt u graag mee op reis langs de sterrenhemel van dit moment. Aan de hand van het simulatieprogramma 'Stellarium' vertelt hij wat er aan de hemel te zien is. Niet alleen sterren, maar ook planeten, planetoïden, kometen en hun mogelijke gevaren komen aan bod.

 

Bezig met laden...

+32 9 264 36 74  -  info@armandpien.be

©2020 door UGent Volkssterrenwacht Armand Pien