Lesmateriaal voor leerkrachten

Doe - koffer: Op reis naar de ruimte met Fritz! 

Doelgroep: 3e kleuterklas, eerste graad Lager Onderwijs

Soort lesmateriaal: Koffer met daarin: planetenpad met uiteenlopende opdrachten op maat van kinderen, opdrachten met Celestial Buddies, programmeeropdrachten, op Mars, raketten lanceren, observatie door een telescoop, activiteiten rond de sterrenhemel. Bij de koffer hoort een uitgebreide didactische handleiding.

Samenvatting: De Volkssterrenwacht krijgt heel wat kinderen van uiteenlopende leeftijden op bezoek. Om tegemoet te komen aan de noden van de jongste kinderen hebben wij, in samenwerking met de Hogeschool Gent, een doe - koffer ontwikkeld die leerkrachten in hun klas kunnen gebruiken.

Praktisch: De koffer kan vanaf 18 september 2019 worden uitgeleend op de Volkssterrenwacht Armand Pien.

Meer info

Odoo afbeelding en tekstblok

Op Schoolreis naar de Maan

Doelgroep: 2de en 3de graad Lager Onderwijs

Soort lesmateriaal: Lerarengids, lessenreeks met leerlingen-experimenten in een context van ruimtereizen naar de Maan (en later naar Mars).

Geen voorkennis vereist.

Samenvatting: Deze cursus leidt je leerlingen door een denkbeeldige reis naar de Maan. Ze  komen meerdere uitdagingen tegen die ze één voor één kunnen aanpakken. Hiervoor worden experimentjes en oefeningen aangeboden (onderzoekend leren). Op deze manier leren ze over verschillende algemene onderwerpen die ook van belang zijn voor ons leven op Aarde.

Leerlingen interface: app voor android of iOS.

OMSCHRIJVING

De generatie die nu op de lagere school zit, zal als tiener en volwassene een spectaculair nieuw ruimtevaarttijdperk meemaken. Tegen de tijd dat ze afstuderen verwachten we een bemande basis op de Maan, waar vier astronauten kunnen verblijven. En naar schatting 10 of 20 jaar later zet de eerste mens een voet op Mars. ESA en NASA hebben reeds een ruimteschip gemaakt voor deze reizen: de Orion. En onlangs werd ook de bouw van de Big Falcon Rocket aangekondigd waarmee SpaceX mensen naar Mars wil brengen.

Een eigentijds lesonderwerp

Het zou jammer zijn dat de leerlingen dat allemaal meemaken, zonder dat er op school iets over deze realiteit verteld werd. Ook vandaag al verschijnt er steeds meer berichtgeving over nieuwe ruimtereizen op internet. Kinderen pikken dit snel op. Elke leraar die al eens ruimtevaart in de les bracht, weet dat de spontane interesse bij de leerlingen enorm is.

De cursus

UGENT volkssterrenwacht Armand Pien geeft een cursus uit waarmee de leerlingen de uitdagingen ontdekken bij Maan- en Marsreizen. Alle hoofdstukken bevatten de nodige achtergrondinformatie, gebracht in zeer toegankelijke taal en op niveau van de tweede en derde graad lager onderwijs. Als leraar kan je het volledige pakket Maanreizen in de klas brengen, ofwel kies je fragmenten uit als aparte lessen.

Onderzoekend leren

Elk hoofdstuk bevat ook één of meerdere klasexperimenten, klasoefeningen of demonstraties. Zo worden de onderwerpen aangebracht via onderzoekend leren, met gebruik van huis-, tuin- en keukenmateriaal. De workshops hebben gewoonlijk een duidelijk raakvlak met de Vlaamse eindtermen.

DOWNLOAD

PDF-bestand, 140 blz.

Inhoudstabel PDF, 2 blz.

Verwerkingsmateriaal Galilei's bril en sterrenhemel 

 

Komt u met de klas op bezoek en heeft u gekozen voor 'Galilei's bril' of 'sterrenhemel'? 

Dan kan u gebruik maken van dit materiaal om uw bezoek in te kaderen. 

Het staat bol van verwerkingsopdrachten die zowel ter voorbereiding als ter naverwerking van uw bezoek gebruikt kunnen worden. 


U kan het cursusmateriaal hier downloaden.


Odoo tekst en afbeelding blok
Odoo afbeelding en tekstblok

Banen berekenen met Newton en Kepler

Doelgroep: 2de en 3de graad Secundair Onderwijs

Soort lesmateriaal: Oefening voor fysica: bereken zelf een baan van een hemelobject  in een Excel sheet (lerarengids, ongeveer 2 lesuren).

Samenvatting: Isaac Newton keek ’s nachts door een telescoop naar de hemel, en noteerde nauwkeurig de stand van planeten en andere objecten. Nog meer dan dat gebruikte hij observatiegegevens van zijn voorgangers. En met die gegevens kon hij een model maken van het hele zonnestelsel, waarbij alle banen rond de Zon zeer nauwkeurig konden voorspeld worden. Hoe doe je zoiets eigenlijk?

In deze cursus gaan de leerlingen Newton achterna. Ze krijgen een set observatiegegevens van kometen, en gaan zelf in een Excel rekenblad de exacte baan berekenen. In de cursus wordt de hele redenering stap voor stap opgebouwd voor de baan van de Aarde. Maar achteraf kan je in de Excel sheet de baan van om het even welk object berekenen.

DOWNLOAD

PDF-bestand,  de cursus, 25 blzn

Excel sheet voor leerlingen

Observatiegegevens van 3000 kometen 

SSVI in a Box HANDLEIDING

 

De werkgroep Kijkerbouw van de UGENT Volkssterrenwacht Armand Pien biedt een zelfbouwpakket aan voor scholen met een eenvoudige lenzentelescoop, spiegeltelescoop, en spectroscoop. Alle onderdelen worden geleverd, de leerlingen assembleren het zelf. De telescoopjes zijn bruikbaar voor het observeren van planeten, de Maan en de Zon (met veilige filter!).

Meer info over het zelfbouwpakket.

U kan de handleiding voor de assemblage  hier downloaden.


Odoo tekst en afbeelding blok