top of page

De Perseïden: een korte terugblik


Ondertussen is de Perseïden-meteorenzwerm weer achter de rug. Tijd voor een korte terugblik. Rond het maximum van deze zwerm, op 11 en 12 augustus, konden we genieten van heldere hemels. Onze leden Alexander Reinartz en Tim Polfliet trokken voor deze gelegenheid van 10 tot 13 augustus naar de donkere Ardennen, meer bepaald naar het Observatoire Centre Ardenne in Neufchâteau.


"Tijdens de twee nachten van het maximum, de nacht van 11 op 12 augustus, richtte ik mijn fototoestel op de Melkweg in de hoop enkele meteoren te fotograferen", zegt Tim. De bovenstaande foto toont het sterrenbeeld Zwaan, evenals het aangrenzende gebied met het sterrenbeeld Cepheus. De opname werd gemaakt met een Canon EOS 700D DSLR op 3200 ASA met een 35mm-lens. In totaal werden 360 opnamen van 60 seconden samengesteld. De camera is aangepast voor astrofotografie, waardoor de rode gaswolken in de Melkweg goed zichtbaar zijn. Op de opname zijn verschillende Perseïden te zien.


Ook voor de meteorencamera's in onze contreien waren de omstandigheden rond het maximum van de Perseïden optimaal. De Global Meteor Network (GMN)-camera van de sterrenwacht registreerde in zes nachten, van 9 tot 14 augustus, maar liefst 685 meteoren. In de nacht van de 11e werden 196 meteoren waargenomen en in de nacht van de 12e nog eens 107.

De foto toont een stack van 196 meteoor-detecties in de nacht van 11 op 12 augustus, geregistreerd door de GMN-camera BE000R van de sterrenwacht. (Beeldbewerking: PixInsight en DeepSkyStacker, Alexander Reinartz).


Daarnaast registreerde het GMN ook meteoren van een nieuwe, voordien onbekende meteorenzwerm. Deze nieuwe zwerm heeft de naam nu-Capricorniden gekregen en was actief van 3 tot 16 augustus. Het moederlichaam van deze zwerm, een komeet of planetoïde, is nog onbekend.


Tim Polfliet

161 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page