top of page

Noorderlicht in België!Onze zon bevindt zich in een periode van zeer zware activiteit. Rond 11 mei 2024 heeft een zware geomagnetische storm onze aarde bereikt en we hebben het geweten. Vijf zonnestormen zijn samengesmolten tot een storm van de zwaarste categorie “G5”. Onze trouwe medewerker Ivo Demeulenaere kon mooie opnames maken van de cluster van zonnevlekken waaruit de stormen vertrokken.


Cluster van zonnevlekken waaruit de zonnestormen vertrokken zijn. Opname: Ivo Demeulenaere


Deze stormen zijn allesbehalve vriendelijk en hebben in het verleden aanleiding gegeven tot stroompannes en schade aan elektrische netten. Gelukkig zijn er ook positieve kanten aan zo’n storm. Zo was zeer uitzonderlijk het noorderlicht zichtbaar in België. Dit noorderlicht werd door vele astrofotografen wereldwijd in al haar glorie vastgelegd.

Hieronder zie je enkele sfeerbeelden, genomen door Stijn Hertelé in De Pinte in de nacht van vrijdag op zaterdag (kort na middernacht). Het noorderlicht verandert geleidelijk van vorm en kleur, zoals zichtbaar in dit filmpje (een timelapse van enkele minuten, samengebald in enkele seconden).


Het was een echt schouwspel. Wie weet wanneer we het nog eens zullen mogen aanschouwen in België?

Het noorderlicht was op een gegeven moment zo intens dat dit het zenit (de richting recht boven je hoofd) bereikte. Opname: Stijn HerteléHet noorderlicht wordt uitgezonden door het gas in onze atmosfeer wanneer het botst met snelle, geladen deeltjes. Afhankelijk van het gas (zuurstof of stikstof) en de energie van de geladen deeltjes neemt het licht verschillende kleuren aan. Opname: Stijn Hertelé

114 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page