top of page

za 27 apr

|

UGent Volkssterrenwacht Armand Pien

Lezing: De Einsteintelescoop, een kosmische revolutie!

De ontwikkeling van de Einsteintelescoop – waar prof. Nick Van Remortel (UA) nauw bij betrokken is - wordt een volgende mijlpaal in het observeren van zwaartekrachtgolven!

Lezing: De Einsteintelescoop, een kosmische revolutie!
Lezing: De Einsteintelescoop, een kosmische revolutie!

Tijd en locatie

27 apr 2024, 14:30 – 16:00

UGent Volkssterrenwacht Armand Pien, Gezusters Lovelingstraat, 9000 Gent, België

Over het evenement

Op 14 september 2015 stond de kosmologische wereld helemaal op zijn kop: een zwaartekrachtgolf had de interferometers van de twee LIGO-detectoren in Amerika een ieniemienie van een fractie van een millimeter (10 -18 meter om exact te zijn, ruwweg een duizendste van een diameter van een proton) doen uitslaan.

Wetenschappers wikten en wegen deze observatie, controleerden, checkten, dubbelcheckten, triplecheckten, en toen waren ze het echt wel helemaal zeker: de eerste zwaartekrachtgolf – honderd jaar eerder voorspeld door Einstein – was ontdekt.

Wat was er gebeurd? Twee zwarte gaten heel, maar dan ook heel erg ver van ons verwijderd in het heelal waren samengesmolten. Zulks verloopt bepaald niet zachtaardig, en een energie vergelijkbaar met die van drie zonnen is in één keer naar ons vertrokken. Dat deed de ruimtetijd rimpelen. Die rimpeling heet een zwaartekrachtgolf en werd voor het eerst toen gedetecteerd. De golf was maar liefst 1,3 miljard jaar onderweg geweest.

Ondertussen staat de wetenschap niet stil en worden de detectoren alsmaar gevoeliger en beter. De ontwikkeling van de Einsteintelescoop – waar prof. Nick Van Remortel (UA) nauw bij betrokken is - wordt een volgende mijlpaal in het observeren van zwaartekrachtgolven. België is één van de kandidaten om dit project op haar grondgebied te bouwen, wat alles in een extra boeiend jasje steekt. Zeker komen luisteren dus naar deze boeiende lezing!

Deze lezing gaat door op de sterrenwacht in de Gezusters Lovelingstraat te Gent.

Je bent welkom op de eerste verdieping van onze sterrenwacht in Zaal Kepler.

De deuren gaan open om 14u15.

De lezing start stipt om 14u30

Einde voorzien omstreeks 16u.

Toegang: €5 per persoon

Tickets

  • Lezing 27 april 2024

    € 5,00

Totaal

€ 0,00

Deel dit evenement

bottom of page