Klasbezoeken secundair onderwijs

Reserveren

Lijst van programma's om meteen een boeking aan te vragen.

Programma's

Overzicht van alle klasbezoeken voor secundair onderwijs met inhoudelijke beschrijving

Praktisch

Alles wat je wilt weten over de prijs, hoeveelheid leerlingen, bereikbaarheid, en andere praktische info

Evalueren

Na je klasbezoek kan je het online evaluatieformulier invullen

 

Reserveren

overzicht van aangeboden programma's

 
NIEUW: Online Klasbezoek

Programma's

Welke klasbezoeken worden aangeboden?

Klimaat in het zonnestelsel

Inhoud:

We gaan na hoe seizoenen een invloed hebben op het weer op Aarde. We bekijken ook welke soorten klimaat en seizoenen er over onze planeet bestaan en hoe de omgeving daar verder een grote rol in speelt. Welk weer en klimaat vinden we op andere planeten?

Volgende thema’s komen hierbij aan bod: weer, klimaat, planeten, satellieten.

Doelgroep: 

1e-2e jaar secundair onderwijs

Hemelmechanica

Inhoud:

De hemel ontleden is iets dat ons al sinds het begin van de mensheid begeesterd heeft met fantasie. Kijk maar naar al die namen van sterrenbeelden. Vanaf men ontdekte dat er een regelmaat in te zien was probeerde men zo de seizoenen te voorspellen en met schepen op zee te navigeren. Maar sterrenkundigen die telescopen hanteren moeten vooral nieuwe fenomenen via onregelmatigheden in het lichtpatroon van de nachtelijk hemel opmerken.

Volgende thema’s komen hierbij aan bod: hemeloriëntatie, sterrenbeelden, planeetbanen, ecliptica, zenit, azimut, equatoriale montering.

Doelgroep: 

1e-4e jaar secundair onderwijs

Inleiding kosmologie

Inhoud:

Volgens de huidige stand van zaken hebben we zo'n 5% van het volledige universum ontleed. Dat stemt ons als mensheid uiteraard zeer nederig. Maar: wat een fascinerende 5%! We willen je leerlingen graag een overzicht van de belangrijkste feiten aanbieden: hoe is ons heelal ontstaan? Wat is onze plaats in die onmetelijke ruimte? Wat is elektromagnetische straling? Hoe ontstaan sterren? Wat is een Hertzsprung-Russelldiagram? Wat zijn de belangrijkste wetenschappelijke ontdekkingen tot nog toe? We presenteren een boeiende en interactieve reis door het heelal en gaan uiteraard ook onze telescopen van nabij bekijken. Bij mooi weer nemen we de Zon waar.

Doelgroep: 

4e-6e jaar secundair onderwijs (differentiatie is mogelijk)

Sterevolutie

Inhoud:

Wat is de Zon, hoe ontstaat die en waar eindigt de evolutie. Leerlingen ontdekken dat sterren meer zijn dan alleen een soort kerstverlichting aan de hemel. Sterker nog, de meeste zichtbare sterren zijn veel groter dan de Zon. De kosmografie en de sterevolutie worden geïllustreerd met verwijzingen naar nevels en sterrenbeelden aan onze heldere nachtelijke hemel.

Volgende thema’s komen hierbij aan bod: sterevolutie, kosmografie, hemelmechanica.

 

Doelgroep: 

3e-6e jaar secundair onderwijs

Afstanden in het heelal

Inhoud:

De leerlingen ontdekken hoe we afstanden berekenen tussen planeten, sterren en sterrenstelsels. Het zal hen snel duidelijk zijn dat meer dan een meetmethode nodig is om alle afstanden te berekenen in ons immens heelal. Met een Venus-overgang heeft men de afstanden tot de planeten in het Zonnestelsel ontdekt, via de navigatie op zee hebben astronomen een meetmethode voor afstanden tot andere sterren gevonden. Vandaag gebruikt men supernova's, variabele sterren en spectroscopie om buiten de Melkweg te meten.

Volgende thema’s komen hierbij aan bod: deeltjesfysica, driehoeksmeetkunde, chemie, computermodellen van de kosmos.

Doelgroep: 

3e-6e jaar secundair onderwijs

Optica

Inhoud:

In een boeiende uiteenzetting ontdekken de leerlingen met welke technieken we het licht uit de hemel bestuderen, en hoe licht ons heeft geholpen in het begrijpen van het heelal. Daarbij hebben we het niet enkel over visueel zichtbaar licht, maar ook over voor de mens onzichtbare delen van de elektromagnetische straling. Dan volgt een rondleiding in onze gebouwen. We gaan hierbij dieper in op de werking van onze telescopen en integreren waar mogelijk wat de leerlingen kennen uit hun lessen optica.

Doelgroep: 

3e-6e jaar secundair onderwijs 

1000 Meteoren en kometen

Inhoud:

We hebben het hier over de zogenaamde 'kleine objecten' in ons zonnestelsel: planetoïden, kometen en ander kosmisch puin. Deze rotsblokken vormen een klein maar reëel risico voor het leven op Aarde. Met een 3D-film gaan we dieper in op de ontstaansgeschiedenis van deze objecten, geven we een vooruitblik op wat de gevolgen zouden kunnen zijn indien zo een object inslaat op Aarde, en tonen we hoe we ons hiertegen kunnen beschermen.

Volgende thema’s komen hierbij aan bod: zonnestelsel, ruimtevaart, aardrijkskunde.

Doelgroep: 

5e en 6e jaar secundair onderwijs

Workshop: Weer en klimaat

Inhoud:

Wat is weer? Wat is klimaat? Welke parameters bepalen ons weer? Is weer iets dat enkel op onze planeet voorkomt? Het zijn vragen die al van oudsher de mensheid boeien. Samen met je leerlingen onderzoeken we het antwoord erop, op activerende wijze. Je leerlingen krijgen een inleiding tot de weerkunde op maat en steken daarna zelf de handen uit de mouwen: zij worden zelf meteoroloog en gaan de meetresultaten van ons weerstation van top tot teen onderzoeken. Achteraf verwerken we onze metingen tot een boeiend weerbericht en wanen we ons zelfs eventjes weerman of weervrouw. Wedden dat het weerbericht na deze workshop heel wat minder geheimen kent voor uw klas?

Inleidende les, onderzoek weerstation, interpreteren van weerkaarten, 3D visualisaties

Doelgroep

1ste en 2de jaar secundair onderwijs

Workshop: De kleine Marsrovers

Inhoud:

Leerlingen krijgen eerst een inleidende presentatie over Mars en gebruiken dan hun opgedane kennis om zelf aan de slag te gaan. Ze vervullen een aantal opdrachten aan de hand van 3D-simulaties en gebruik makend van Lego Mindstorm robots die ze zelf mogen programmeren.

Ze onderzoeken antwoorden op volgende vragen:

  • Wanneer vertrek je best naar Mars?

  • Hoe vind je een geschikte landingsplaats op Mars?

  • Wat kan je op Mars leren?

Je volgt Opportunity, met zijn langste buitenaardse afstand, je ontdekt hoe de Phoenix-lander sneeuw aan de polen meet of je onderzoekt, zoals de Curiosity, welke grondstoffen er op Mars zijn.

 

Presentatie, 3D visualisaties, programmeren met LEGO Mindstorms

Doelgroep: 

3e graad lager

1e graad secundair

Workshop: Van Mercury tot Apollo

Inhoud:

Na een kort overzicht van welke ruimtevaarttechnieken er doorheen de geschiedenis beheerst werden om tot de Maan te komen en na een korte simulatie van de eerste Apollo maanlanding, gaan de leerlingen in groepjes aan grote consoles via Kerbal Edu zelf aan de slag om zo zelf een basisraket te bouwen. Nadien mogen ze een poging wagen deze te lanceren met als doel de exosfeer van de Aarde te bereiken en een geslaagde parachutelanding te maken.

De leerlingen leren de basis van bemande ruimtevaart en ze leren procedures controleren bij de bouw en tijdens een vlucht. Zowel aerodynamica als de zwaartekracht worden intuïtief ervaren tijdens dit leerproces.

 

Presentatie, Workshop digitaal raket bouwen (consoles).

Doelgroep: 

4de-6de jaar lager onderwijs

1ste en 2de jaar secundair

 

PRAKTISCHE INFO over je klasbezoek

De praktische info hieronder geldt voor alle klasbezoeken, tenzij anders vermeld in de beschrijving van het programma hierboven.

kostprijs voor alle klasbezoeken: 

€ 4 per leerling per halve dag (begeleiders gratis)

Aantal leerlingen:

Best niet meer dan 20 (meer dan 25 wordt niet toegelaten)

Adres voor bezoekers:

Lovelingstraat Gent, zijkant universiteitsgebouw (aanbellen bij de deur aub)

 

EVALUATIE van je klasbezoek

De UGENT Volkssterrenwacht Armand Pien probeert het onderwijsaanbod voortdurend te verbeteren en af te stemmen op de feedback van leraren. Daarom is het heel belangrijk dat we die feedback van u ontvangen. Mogen wij daarom vragen om na uw klasbezoek het onderstaande formulier in te vullen? Het neemt ongeveer 5 minuten tijd in. Vriendelijk bedankt!

+32 9 264 36 74  -  info@armandpien.be

©2020 door UGent Volkssterrenwacht Armand Pien