top of page
over ons: Over ons

OVER ONS

inganglovelingstraat.png

Ingang sterrenwacht: Gezusters Lovelingstraat z/n, 9000 Gent (geen huisnummer, de ingang is midden in de grote zijgevel van het Plateaugebouw van UGent).

Postadres en leveringen pakjes: Jozef Plateaustraat 22, 9000 Gent

Emailinfo@armandpien.be

Telefoon: 09-264.36.74

Facturatiegegevens :

VSRUG vzw

Rozier 44 - 9000 Gent

ON 0440.790.962

De sterrenwacht ligt in het centrum van Gent, en is gemakkelijk bereikbaar met openbaar vervoer. Bekijk het plan onderaan voor meer info over openbaar vervoer en autoverkeer.

Openingsuren

 

Schoolbezoeken

Alle schooldagen tussen 9.00u en 17.00u

(enkel na reservatie, aanbellen bij aankomst).

Groepsbezoeken

Vrijdagavonden (enkel na reservatie, aanbellen bij aankomst).

 

Individueel bezoek: Elke woensdagavond (kijkavond) kan je gratis (mits reservatie via onze website) binnen tussen 20u en 22u. Na 22u blijven we observeren, maar kan je niet meer binnen komen.

In de zomer - juni, juli en augustus - is de kijkavond om de twee weken (de precieze data worden aangekondigd op de website).

Geschiedenis

Op het dak van het Plateaugebouw van de UGent werd van 1904 tot 1907 het observatorium gebouwd. Vanaf 1907 werd dan de historische Van Monckhoven telescoop in gebruik genomen. Deze telescoop werd in 1880 geproduceerd op vraag van de Gentse industrieel Desiré Van Monckhoven met de bedoeling om objecten uit het heelal te fotograferen.

De wetenschappelijke sterrenwacht van de universiteit raakte in de loop van de 20ste eeuw volledig in verval. Gelukkig werd - op initiatief van Armand Pien - beslist om ze te restaureren en opnieuw te openen, deze keer als publieke sterrenwacht.

e031996011.jpg

Geschiedenis van de Gentse sterrenwacht

Structuur & werking

collageMedewerkers.jpg

Medewerkers

De talrijke activiteiten en het actieve verenigingsleven worden mogelijk gemaakt dankzij tientallen vrijwillige medewerkers. Ze worden ondersteund en bestuurd door:

  • Het bestuursorgaan: 7 bestuursleden, waaronder minimum 1 UGent vertegenwoordiger.

  • Personeel: 3,9 VTE verdeeld over 5 personeelsleden. Ze ondersteunen de organisatie achter de schermen en zorgen voor het educatief programma voor scholen.

  • De thematische werkgroepen.

De UGent Volkssterrenwacht Armand Pien is één van de zes erkende volkssterrenwachten in Vlaanderen met een formele taak in de wetenschapseducatie en wetenschapscommunicatie voor de Vlaamse Gemeenschap.

De sterrenwacht is eigendom van de Universiteit Gent, maar wordt sinds 1996 uitgebaat als volkssterrenwacht door de vzw V.S.R.U.G. ("Vrienden van de oude Sterrenwacht van de Rijksuniversiteit Gent", opgericht in 1989). Naast de technische en logistieke ondersteuning van UGent wordt de werking gefinancierd via subsidies van de Vlaamse Gemeenschap.

bottom of page