Lezingen
Aankondiging geplande lezingen
Zes keer per jaar wordt op de volkssterrenwacht op zaterdagnamiddag een lezing georganiseeerd. De onderwerpen zijn divers, maar allemaal gerelateerd aan sterrenkunde, weerkunde of ruimtevaart. De sprekers die we voor deze lezingen uitnodigen zijn doorgaans onderzoekers of mensen die professioneel met sterrenkunde, weerkunde of ruimtevaart bezig zijn. Op die manier bieden we voor hen een forum om hun onderzoeksresultaten aan een breed publiek kenbaar te maken. Deze lezingen hebben als doelpubliek mensen met een meer diepgaande interesse in deze thema’s.
De volgende lezing is via LIVE-stream op ons Armand Pien Kanaal:
Op zaterdag 12 december 2020, vanaf 14u30 over Warm Ionized Medium (WIM)
door dr. Bert Vandenbroucke (UGent), Onderzoeker voor de Faculteit Fysica en Sterrenkunde aan de Universiteit Gent
Schijfsterrenstelsels zoals onze eigen Melkweg bestaan voor een groot deel uit een dunne schijf. Deze schijf is opgebouwd uit lagen. De centrale laag bestaat uit dicht en koud interstellair gas, interstellair stof en jonge sterren. In deze laag spelen zich ook de belangrijkste astrofysische processen af, zoals bijvoorbeeld het vormen van nieuwe sterren.
Hogerop in de schijf wordt het interstellaire stof gradueel ijler en ook warmer. Hier vinden we een pak minder interstellair stof en zien we ook een transitie van neutraal interstellair gas naar een geïoniseerd plasma. Deze laag van warm, geïoniseerd gas wordt in sterrenkundige kringen het WIM genoemd. Sinds de ontdekking van het WIM in 1963 heeft het ons al voor vele raadsels gesteld.
Het grootste raadsel is het bestaan van het WIM op zich. Door het zwaartekrachtveld van onze Melkweg hoort al het interstellair gas in de centrale schijf te zitten en het is nog maar onlangs duidelijk geworden waarom dit niet het geval is. Bovendien zou het WIM volgens alle gangbare fysische theorieën niet geïoniseerd mogen zijn. Ook dit raadsel hebben sterrenkundigen de afgelopen jaren opgelost.
Tijdens deze voordracht zal Dr. Bert Vandenbroucke het verhaal van het WIM reconstrueren, van ontdekking tot de nieuwste inzichten uit onder andere zijn eigen onderzoek. Dit verhaal leidt langs enkele onverwachte hoeken van de sterrenkunde, maar illustreert ook hoe complex hedendaagse sterrenkunde geworden is en hoe een laagje gas dat slechts een kleine fractie uitmaakt van al het gas in onze Melkweg ons toch veel kan leren over onze Melkweg.
Tijdens deze lezing kan je via de YouTube chatfunctie vragen stellen die Bert dan probeert op te nemen in de LIVE-stream.
Presentaties voorbije lezingen
Sommige sprekers bezorgen hun presentatie digitaal na de lezing. Hier kan je deze presentaties van voorbije lezingen downloaden.