Lezingen

Aankondiging geplande lezingen voordrachten

Zes keer per jaar wordt op de volkssterrenwacht op zaterdagnamiddag een lezing georganiseerd. De onderwerpen zijn divers, maar allemaal gerelateerd aan sterrenkunde, weerkunde of ruimtevaart. De sprekers die we voor deze lezingen uitnodigen zijn doorgaans onderzoekers of mensen die professioneel met sterrenkunde, weerkunde of ruimtevaart bezig zijn. Op die manier bieden we voor hen een forum om hun onderzoeksresultaten aan een breed publiek kenbaar te maken. Deze lezingen hebben als doelpubliek mensen met een meer diepgaande interesse in deze thema’s.

De volgende lezingen zijn digitaal en op deze pagina terug te vinden:

Op zaterdag 19 juni 2021, vanaf 14u30  'Expeditie Mars. Urine: bron van water en nutriënten'

door Bio-ingenieur Jolien De Paepe (UGent)

1606225384-de-paepe-jolien-photo.jpg

Bemande ruimtemissies worden momenteel regelmatig bevoorraad met water en voedsel vanop aarde. Voor lange en verre bemande ruimtereizen, bijvoorbeeld een reis naar Mars of een bewoonde basis op de Maan of Mars, is dit niet langer mogelijk door de grote afstand en kost. Deze ruimtemissies zijn daarom afhankelijk van een zelfvoorzienend life support-systeem om zuurstof, water en voedsel te produceren en afvalstromen te verwerken. Urine is één van deze afvalstromen en een belangrijke bron van water en nutriënten, die als meststoffen voor planten en microalgen kunnen dienen. Bio-ingenieur Jolien De Paepe geeft op 19 juni 2021, vanaf 14u30, vanuit onze volkssterrenwacht een voordracht over haar doctoraatsonderzoek aan de Universiteit Gent en Universitat Autònoma de Barcelona in het kader van het ambitieuze MELiSSA programma van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA, waarin een volledig gesloten life support-systeem voor lange en verre bemande ruimtemissies wordt ontwikkeld. Je zal er o.a. leren hoe we met bacteriën urine kunnen zuiveren tot water en meststof voor planten en “superfoods” zoals Spirulina en de vele uitdagingen die hiermee gepaard gaan. Dit is ook het moment om haar al je vragen te stellen over urine recyclage en MELiSSA.

De voordracht van 19 juni 2021 is hier te volgen: https://youtu.be/enVSEqe70vk

Voorbije voordracht gemist?

Presentaties voorbije voordrachten

Sommige sprekers bezorgen hun presentatie digitaal na de lezing. Hier kan je deze presentaties van voorbije lezingen downloaden.

Presentaties voorbije lezingen

Sommige sprekers bezorgen hun presentatie digitaal na de lezing. Hier kan je deze presentaties van voorbije lezingen downloaden.

173834.jpg

De oorsprong van kosmische straling

Prof. Dirk Ryckbosch, UGENT.

14 december 2019

Meer dan 100 jaar geleden ontdekte de Oostenrijker Victor Hess dat de Aarde voortdurend gebombardeerd wordt door straling uit het heelal: kosmische straling. Ondertussen weten we dat deze straling vooral (maar niet uitsluitend!) bestaat uit waterstofkernen. Deze bereiken de Aarde met gigantische energieën, tot vele duizenden maal hoger dan wat mogelijk is in de krachtigste deeltjesversnellers ter wereld. Geen wonder dan ook dat heel wat zogenaamde elementaire deeltjes voor het eerst ontdekt werden in kosmische straling.

Nu we weten wat kosmische straling is wordt het mysterie van de oorsprong alleen maar groter. Welke kosmische versneller is zoveel efficiënter dan het beste wat we op Aarde kunnen maken? In welke astrofysische omgevingen worden deeltjes tot ongeziene energieën versneld?

In deze voordracht wordt over het onderzoek naar de oorsprong van de kosmische straling verteld. Recent heeft bijvoorbeeld het IceCube experiment aan de Zuidpool resultaten bekendgemaakt die duidelijk wijzen naar de mogelijke bronnen van deze boodschappers uit de ruimte.

Deze presentatie kan enkel gebruikt worden voor persoonlijke visie. Ze mag in geen geval verder verspreid of vertoond worden zonder voorafgaande toestemming van de spreker (Dirk.Ryckbosch@UGent.be).

Presentaties voorbije lezingen

Sommige sprekers bezorgen hun presentatie digitaal na de lezing. Hier kan je deze presentaties van voorbije lezingen downloaden.

174541.jpg

Oorzaak en gevolgen van energetische zonnedeeltjes

Dr. Mark Dierckxsens, BIRA.

28 september 2019

Ruimteweer is het onderzoeksdomein dat de variabele condities in ons zonnestelsel bestudeert en in het bijzonder de invloed op de ruimte nabij de aarde. De belangrijkste oorzaak voor deze veranderingen is de elfjarige cyclus van de magnetische activiteit van de zon. Hevige uitbarstingen zoals zonnevlammen en plasmawolken die voornamelijk voorkomen tijdens periodes van maximale zonneactiviteit kunnen geladen deeltjes in een korte tijdsspanne versnellen tot hoge energieën. Deze energetische zonnedeeltjes kunnen schade veroorzaken aan cruciale elektronica van ruimtevaartuigen en satellieten, communicatiekanalen verstoren en een schadelijk effect hebben op de gezondheid van zowel astronauten als personeel en passagiers in vliegtuigen die transpolaire routes volgen. De oorzaken en gevolgen van de energetische zonnedeeltjes zullen in detail besproken worden, evenals de methodes die gebruikt worden om hun schadelijke effecten in te perken.

787.gif

Bezig met laden...