Lezingen
Aankondiging geplande lezingen
Zes keer per jaar wordt op de volkssterrenwacht op zaterdagnamiddag een lezing georganiseerd. De onderwerpen zijn divers, maar allemaal gerelateerd aan sterrenkunde, weerkunde of ruimtevaart. De sprekers die we voor deze lezingen uitnodigen zijn doorgaans onderzoekers of mensen die professioneel met sterrenkunde, weerkunde of ruimtevaart bezig zijn. Op die manier bieden we voor hen een forum om hun onderzoeksresultaten aan een breed publiek kenbaar te maken. Deze lezingen hebben als doelpubliek mensen met een meer diepgaande interesse in deze thema’s.
De volgende lezingen zijn digitaal en op deze pagina terug te vinden:

Op zaterdag 24 april 2021, vanaf 14u30 over Nobelprijs Natuurkunde 2020 voor Penrose, Genzel en Ghez
door dr. Karel van Acoleyen (UGent), van de Faculteit Fysica en Sterrenkunde aan de Universiteit Gent
Met belangstelling keek hij natuurlijk naar de uitreiking van de Nobelprijs voor Fysica 2020. Die ging in 2020 helemaal naar het onderzoek rond zwarte gaten, dagelijkse kost voor Karel Van Acoleyen die er in zijn voordracht dieper zal op ingaan.
Die Nobelprijs is gegaan naar drie wetenschappers: de ene helft naar Roger Penrose voor zijn onderzoek naar zwarte gaten, de andere helft naar Reinhard Genzel en Andrea Ghez voor de ontdekking van een supermassief compact object in het midden van ons melkwegstelsel.
Roger Penrose (1931), professor wiskunde in Oxford, bestudeerde de relativiteitstheorie van Einstein via wiskundige methoden en bewees zo dat de theorie leidt naar het ontstaan van zwarte gaten. Pikant detail: Einstein zelf geloofde niet in het bestaan van zwarte gaten, hoewel die een gevolg waren van zijn eigen theorie. Tien jaar na zijn dood toonde Roger Penrose aan dat ze toch bestonden.
De Duitser Reinhard Genzel (1952) doctoreerde aan de universiteit van Bonn en geeft nu les in Beieren en Californië. Andrea Ghez (1965) is een Amerikaanse die in Californië doctoreerde en nu professor is in Los Angeles. Genzel en Ghez ontdekten een onzichtbaar en supermassief object in het midden van ons melkwegstelsel. ‘Een supermassief zwart gat is de enige bekende verklaring’, schrijft de organisatie. Zij krijgen de prijs voor de ontdekking.

Karel van Acoleyen, legt je in deze boeiende voordracht uit hoe deze wetenschappers tot hun ontdekkingen zijn gekomen en waarom ze daarvoor de Nobelprijs verdienen, de hoogste eer die een wetenschapper te beurt kan vallen.
Allemaal te volgen op zaterdag 24 april vanaf 14u30 hieronder of via ons YouTube-kanaal.
dr. Karel van Acoleyen
Roger Penrose, Reinhard Genzel en Andrea Ghez
Presentaties voorbije lezingen
Sommige sprekers bezorgen hun presentatie digitaal na de lezing. Hier kan je deze presentaties van voorbije lezingen downloaden.