Lezingen

Aankondiging geplande lezingen

Zes keer per jaar wordt op de volkssterrenwacht op zaterdagnamiddag een lezing georganiseerd. De onderwerpen zijn divers, maar allemaal gerelateerd aan sterrenkunde, weerkunde of ruimtevaart. De sprekers die we voor deze lezingen uitnodigen zijn doorgaans onderzoekers of mensen die professioneel met sterrenkunde, weerkunde of ruimtevaart bezig zijn. Op die manier bieden we voor hen een forum om hun onderzoeksresultaten aan een breed publiek kenbaar te maken. Deze lezingen hebben als doelpubliek mensen met een meer diepgaande interesse in deze thema’s.

De volgende lezingen zijn digitaal en op deze pagina terug te vinden:

Op zaterdag 24 april 2021, vanaf 14u30 over Nobelprijs Natuurkunde 2020 voor Penrose, Genzel en Ghez

door dr. Karel van Acoleyen (UGent), van de Faculteit Fysica en Sterrenkunde aan de Universiteit Gent

 

Met belangstelling keek hij natuurlijk naar de uitreiking van de Nobelprijs voor Fysica 2020. Die ging in 2020 helemaal naar het onderzoek rond zwarte gaten, dagelijkse kost voor Karel Van Acoleyen die er in zijn voordracht dieper zal op ingaan.  

Die Nobelprijs is gegaan naar drie wetenschappers: de ene helft naar Roger Penrose voor zijn onderzoek naar zwarte gaten, de andere helft naar Reinhard Genzel en Andrea Ghez voor de ontdekking van een supermassief compact object in het midden van ons melkwegstelsel.

Roger Penrose (1931), professor wiskunde in Oxford, bestudeerde de relativiteitstheorie van Einstein via wiskundige methoden en bewees zo dat de theorie leidt naar het ontstaan van zwarte gaten. Pikant detail: Einstein zelf geloofde niet in het bestaan van zwarte gaten, hoewel die een gevolg waren van zijn eigen theorie. Tien jaar na zijn dood toonde Roger Penrose aan dat ze toch bestonden.  

De Duitser Reinhard Genzel (1952) doctoreerde aan de universiteit van Bonn en geeft nu les in Beieren en Californië. Andrea Ghez (1965) is een Amerikaanse die in Californië doctoreerde en nu professor is in Los Angeles. Genzel en Ghez ontdekten een onzichtbaar en supermassief object in het midden van ons melkwegstelsel. ‘Een supermassief zwart gat is de enige bekende verklaring’, schrijft de organisatie. Zij krijgen de prijs voor de ontdekking. 

 

Karel van Acoleyen, legt je in deze boeiende voordracht uit hoe deze wetenschappers tot hun ontdekkingen zijn gekomen en waarom ze daarvoor de Nobelprijs verdienen, de hoogste eer die een wetenschapper te beurt kan vallen.  

 

Allemaal te volgen op zaterdag 24 april vanaf 14u30 hieronder of via ons YouTube-kanaal.

dr. Karel van Acoleyen

Roger Penrose, Reinhard Genzel en Andrea Ghez

Presentaties voorbije lezingen

Sommige sprekers bezorgen hun presentatie digitaal na de lezing. Hier kan je deze presentaties van voorbije lezingen downloaden.

Presentaties voorbije lezingen

Sommige sprekers bezorgen hun presentatie digitaal na de lezing. Hier kan je deze presentaties van voorbije lezingen downloaden.

173834.jpg

De oorsprong van kosmische straling

Prof. Dirk Ryckbosch, UGENT.

14 december 2019

Meer dan 100 jaar geleden ontdekte de Oostenrijker Victor Hess dat de Aarde voortdurend gebombardeerd wordt door straling uit het heelal: kosmische straling. Ondertussen weten we dat deze straling vooral (maar niet uitsluitend!) bestaat uit waterstofkernen. Deze bereiken de Aarde met gigantische energieën, tot vele duizenden maal hoger dan wat mogelijk is in de krachtigste deeltjesversnellers ter wereld. Geen wonder dan ook dat heel wat zogenaamde elementaire deeltjes voor het eerst ontdekt werden in kosmische straling.

Nu we weten wat kosmische straling is wordt het mysterie van de oorsprong alleen maar groter. Welke kosmische versneller is zoveel efficiënter dan het beste wat we op Aarde kunnen maken? In welke astrofysische omgevingen worden deeltjes tot ongeziene energieën versneld?

In deze voordracht wordt over het onderzoek naar de oorsprong van de kosmische straling verteld. Recent heeft bijvoorbeeld het IceCube experiment aan de Zuidpool resultaten bekendgemaakt die duidelijk wijzen naar de mogelijke bronnen van deze boodschappers uit de ruimte.

Deze presentatie kan enkel gebruikt worden voor persoonlijke visie. Ze mag in geen geval verder verspreid of vertoond worden zonder voorafgaande toestemming van de spreker (Dirk.Ryckbosch@UGent.be).

Presentaties voorbije lezingen

Sommige sprekers bezorgen hun presentatie digitaal na de lezing. Hier kan je deze presentaties van voorbije lezingen downloaden.

174541.jpg

Oorzaak en gevolgen van energetische zonnedeeltjes

Dr. Mark Dierckxsens, BIRA.

28 september 2019

Ruimteweer is het onderzoeksdomein dat de variabele condities in ons zonnestelsel bestudeert en in het bijzonder de invloed op de ruimte nabij de aarde. De belangrijkste oorzaak voor deze veranderingen is de elfjarige cyclus van de magnetische activiteit van de zon. Hevige uitbarstingen zoals zonnevlammen en plasmawolken die voornamelijk voorkomen tijdens periodes van maximale zonneactiviteit kunnen geladen deeltjes in een korte tijdsspanne versnellen tot hoge energieën. Deze energetische zonnedeeltjes kunnen schade veroorzaken aan cruciale elektronica van ruimtevaartuigen en satellieten, communicatiekanalen verstoren en een schadelijk effect hebben op de gezondheid van zowel astronauten als personeel en passagiers in vliegtuigen die transpolaire routes volgen. De oorzaken en gevolgen van de energetische zonnedeeltjes zullen in detail besproken worden, evenals de methodes die gebruikt worden om hun schadelijke effecten in te perken.

 

+32 9 264 36 74  -  info@armandpien.be

©2020 door UGent Volkssterrenwacht Armand Pien