Lezingen

Op de sterrenwacht nodigen we op tijd en stond een onderzoeker, wetenschapper, professor, ... uit om een boeiende uiteenzetting te geven over zijn of haar onderzoeksdomein. De onderwerpen zijn divers, maar allemaal gerelateerd aan sterrenkunde, weerkunde of ruimtevaart.  Op die manier bieden we hen een forum om hun onderzoeksresultaten aan een breed publiek kenbaar te maken. Onze lezingen zijn toegankelijk voor al onze leden! 

Afhankelijk van de geldende coronamaatregelen gaan deze lezingen fysiek door in ons Kepler - auditorium, online of een combinatie van beide. 

Inschrijven kan telkens via onze hoofdpagina een paar weken voor de start van de voordracht. 

Overzicht voordrachten 2022 :

Zaterdag 15 januari 2022, vanaf 14u30  'Klimaatverandering: feiten, mythes en mistgordijnen'

door Prof. Dirk Verschuren (UGent)

dirkverschuren.jpg

Het weerbeeld van december 2021 zegt genoeg: we braken dag na dag temperatuurrecords. 

Klimaatverandering is echt.

Dirk Verschuren is hoogleraar in paleo-ecologie en klimaatverandering aan de Universiteit Gent waar hij doceert in de opleidingen biologie, geologie en archeologie. We worden tegenwoordig overspoeld met informatie over het veranderende klimaat, de rol die menselijke activiteiten daarin spelen en de gevolgen ervan op onze leefwereld. Maar vaak worden feiten over klimaatverandering uit hun context gelicht, en circuleren mythes en halve waarheden. Ook schijnbaar tegenstrijdige berichtgeving in de media helpt niet om een duidelijk inzicht te krijgen in de problematiek. In deze lezing verduidelijkt klimaatwetenschapper Dirk Verschuren de wetenschap achter het broeikaseffect. Hij plaatst de huidige klimaatverandering in de context van natuurlijke klimaatvariatie op lange termijn en werpt een objectieve blik op prognoses voor de toekomst.

Deze lezing is reeds uitverkocht.  We werken aan een online - streaming, meer info volgt.

Zaterdag 26 februari 2022, vanaf 14u30 : 'Wat hebben de zon, satellieten en vliegtuigen gemeen: ruimteweer!'

door Elke D'Huys, Solar Physics Researcher at Royal Observatory of Belgium

ElkeDhuys.jpg

Elke D'Huys  werkt voor de communicatiedienst van het Solar-Terrestrial Centre of Excellence op het Ukkelse plateau en verricht er boeiend onderzoek naar ruimteweer. Dat heeft een enorme invloed op het Aardse leven, verregaander dan velen denken. Ontdek er in deze lezing alles over! 

Meer info over deze lezing volgt later.

Zaterdag 26 maart 2022, vanaf 14u30 : 'Adolphe Quetelet : een wetenschapper van vlees en bloed'

door Hilde Langenaken, Dienst Communicatie en informatie - Koninklijke Sterrenwacht van België 

HildeLangenakenBIRA.jpg

Adolphe Quetelet was een Belgische VIP avant la lettre. Wij Gentenaren zijn nogal trots op deze man, die een doctoraat in de wiskunde aan de UGent in het gezegende jaar 1819 behaalde, en vervolgens heel wat rijke mensen wist te overtuigen om een sterrenwacht in Brussel te bouwen, waar hij de eerste directeur van zou worden. Die sterrenwacht kennen we nog steeds als het de koninklijke Sterrenwacht van België in Ukkel, een gerenommeerd onderzoeksinstituut.  Hij werd geraadpleegd door de overheid voor de meest uiteenlopende wetenschappelijke problemen.

Maar wie was deze man en wat dreef hem ?

Hilde Langenaken van de Koninklijke Sterrenwacht van België zal proberen dit uit te leggen in twee uurtjes. Het eerste deel gaat over het leven van Quetelet in de 19de eeuw, het tweede deel gaat over de wetenschapper : "de man die zijn volk leerde tellen".

Hilde Langenaken is medewerker op de dienst voor communicatie en informatie en is binnen deze dienst verantwoordelijk voor het museum, het archief en de bibliotheek.

Zaterdag 23 april 2022, vanaf 14u30 : 'Titel nog te bepalen'

door Florian Driessen, PhD, Instituut voor Sterrenkunde, KUL

FlorianDriessen.jpg

Voorbije voordracht gemist?

Presentaties voorbije voordrachten

Sommige sprekers bezorgen hun presentatie digitaal na de lezing. Hier kan je deze presentaties van voorbije lezingen downloaden.

Presentaties voorbije lezingen

Sommige sprekers bezorgen hun presentatie digitaal na de lezing. Hier kan je deze presentaties van voorbije lezingen downloaden.

173834.jpg

De oorsprong van kosmische straling

Prof. Dirk Ryckbosch, UGENT.

14 december 2019

Meer dan 100 jaar geleden ontdekte de Oostenrijker Victor Hess dat de Aarde voortdurend gebombardeerd wordt door straling uit het heelal: kosmische straling. Ondertussen weten we dat deze straling vooral (maar niet uitsluitend!) bestaat uit waterstofkernen. Deze bereiken de Aarde met gigantische energieën, tot vele duizenden maal hoger dan wat mogelijk is in de krachtigste deeltjesversnellers ter wereld. Geen wonder dan ook dat heel wat zogenaamde elementaire deeltjes voor het eerst ontdekt werden in kosmische straling.

Nu we weten wat kosmische straling is wordt het mysterie van de oorsprong alleen maar groter. Welke kosmische versneller is zoveel efficiënter dan het beste wat we op Aarde kunnen maken? In welke astrofysische omgevingen worden deeltjes tot ongeziene energieën versneld?

In deze voordracht wordt over het onderzoek naar de oorsprong van de kosmische straling verteld. Recent heeft bijvoorbeeld het IceCube experiment aan de Zuidpool resultaten bekendgemaakt die duidelijk wijzen naar de mogelijke bronnen van deze boodschappers uit de ruimte.

Deze presentatie kan enkel gebruikt worden voor persoonlijke visie. Ze mag in geen geval verder verspreid of vertoond worden zonder voorafgaande toestemming van de spreker (Dirk.Ryckbosch@UGent.be).

Presentaties voorbije lezingen

Sommige sprekers bezorgen hun presentatie digitaal na de lezing. Hier kan je deze presentaties van voorbije lezingen downloaden.

174541.jpg

Oorzaak en gevolgen van energetische zonnedeeltjes

Dr. Mark Dierckxsens, BIRA.

28 september 2019

Ruimteweer is het onderzoeksdomein dat de variabele condities in ons zonnestelsel bestudeert en in het bijzonder de invloed op de ruimte nabij de aarde. De belangrijkste oorzaak voor deze veranderingen is de elfjarige cyclus van de magnetische activiteit van de zon. Hevige uitbarstingen zoals zonnevlammen en plasmawolken die voornamelijk voorkomen tijdens periodes van maximale zonneactiviteit kunnen geladen deeltjes in een korte tijdsspanne versnellen tot hoge energieën. Deze energetische zonnedeeltjes kunnen schade veroorzaken aan cruciale elektronica van ruimtevaartuigen en satellieten, communicatiekanalen verstoren en een schadelijk effect hebben op de gezondheid van zowel astronauten als personeel en passagiers in vliegtuigen die transpolaire routes volgen. De oorzaken en gevolgen van de energetische zonnedeeltjes zullen in detail besproken worden, evenals de methodes die gebruikt worden om hun schadelijke effecten in te perken.

787.gif

Bezig met laden...