Publieksavonden 

Woensdagavond = publieksavond

 • Elke woensdag, behalve op feestdagen en tijdens de kerstvakantie.

 • In de zomermaanden is er een aangepaste regeling.

 • Op dit moment is er een aangepast programma, gezien de maatregelen ter beperking van de verspreiding van het Coronavirus

  • Gratis toegang, maar reserveren is verplicht.

  • Bezoek aan verschillende onderdelen van de sterrenwacht weer mogelijk (grote koepel, kleine koepel, weerstation en weertuin) of aan de tentoonstelling over Mars

 • Nieuwe maatregels i.v.m. corona: kijk op onze Covid-19 status pagina

 • Publieksavond 27 oktober 2021
  Publieksavond 27 oktober 2021
  UGent-Volkssterrenwacht Armand Pien
  27 okt. 20:00 – 22:15 CEST
  UGent-Volkssterrenwacht Armand Pien, Gezusters Lovelingstraat, 9000 Gent, België
  Sterrenwacht open voor publiek op woensdagavond. Reserveren is verplicht. Er is een keuze tussen tijdslot 1 (20u00 - 21u00) en tijdslot 2 (21u15 - 22u15). Kies het juiste ticket.
 • Voordracht International Asteroid Day
  Voordracht International Asteroid Day
  UGent Volkssterrenwacht Armand Pien
  28 okt. 20:30 – 22:00 CEST
  UGent Volkssterrenwacht Armand Pien, Gezusters Lovelingstraat, 9000 Gent, België
  Op woensdag 30 juni 2021 was er op de sterrenwacht een thema-avond ter gelegenheid van de verjaardag van de Toengoeska-explosie die plaats greep op 30 juni 1908. Op donderdag 28 oktober is er een update betreffende ‘Asteroid Day’ en bespreken wij de mogelijke toekomstige gevaren vanuit de ruimte.
 • Publieksavond 03 november 2021
  Publieksavond 03 november 2021
  UGent-Volkssterrenwacht Armand Pien
  03 nov. 18:00 – 22:00 CET
  UGent-Volkssterrenwacht Armand Pien, Gezusters Lovelingstraat, 9000 Gent, België
  Sterrenwacht open voor publiek op woensdagavond. Reserveren is verplicht. Vanaf 18u starten we met een programma voor gezinnen met kinderen, nadien is er nog een keuze uit 2 voordrachten over de techniek en de wetenschap achter de 'James Webb Space Telescope'. Een gewoon bezoek is altijd mogelijk.
2644.png

Bezoek sterrenwacht

Tijdens een geleid bezoek aan de sterrenwacht vertellen onze medewerkers over de geschiedenis van de oude telescoop in de grote koepel, een 228 mm (9-inch) f/11 refractor op een equatoriale montering die dateert uit 1880. Deze telescoop is de oudste telescoop van Europa met een nog steeds functionerend volgsysteem.

Ook bij de hedendaagse telescopen wordt stilgestaan, zoals die in de kleine koepel. Je krijgt daar antwoord op al je vragen hierover. Helaas is waarnemen momenteel niet mogelijk, wegens de corona-maatregelen.

Je kan ook kiezen voor het weerstation, waar je uitleg krijgt over de meettoestellen en over de weerkaarten. De weertuin biedt eveneens een mooi panorama van Gent, met in de zomer mooie zonsondergangen.

8622_1-PIA23764-RoverNamePlateonMars-web

Bezoek tentoonstelling over Mars

We staken onze koppen samen met die andere knappe koppen van het BIRA (Belgisch Instituut voor Ruimte–Aëronomie) om een tentoonstelling rond Mars op te zetten. 

Afgelopen zomer hebben zowel de Verenigde Arabische Emiraten, de Chinezen als de Amerikanen met succes hun missies naar Mars gelanceerd. Marsmannetjes zullen ze niet ontdekken, maar wij geven u in deze tentoonstelling tekst en uitleg over het hoe en waarom van deze missies, de planeet zelf en de zoektocht naar sporen van leven.

U en uw ganse familie zijn meer dan welkom. We voorzien activiteiten op maat met zelfs een kleine beloning voor de kleinsten onder ons. ​

 ​

2645 (1).png

Presentaties

Galilei's Bril

We nemen je mee tijdens deze voorstelling op een reis door ons zonnestelsel in 3D.

 

Vragen na de film met duiding

Na de film kunnen bezoekers allerlei vragen over sterrenkunde of ruimtevaart stellen waarbij een medewerker hen begeleidt via hun persoonlijke vragen.