Lichtpollutie
David Galens.png

Lichthinder. Het lijkt een banaal probleem maar in werkelijkheid is het een sluipend gif in onze samenleving, met gevolgen die verreikender zijn dan we op het eerste zicht zouden denken.

Toen onze sterrenwacht meer dan honderd jaar geleden ontstond, was het vanuit België nog mogelijk om de Melkweg met het blote oog te zien. Vandaag is dat helaas al lang niet meer het geval, wat onze sterrenwacht plots op één van de slechts denkbare locaties om waar te nemen plaatst, namelijk in het centrum van een stad. Lichthinder lijkt banaal, maar het heeft verrassend verreikende gevolgen. Het ontregelt ons slaapwaakritme, om maar iets te zeggen. Het leidt tot massale vogelsterfte. Tal van diersoorten lijden onder een overdaad aan kunstlicht. Nochtans kunnen we met een aantal simpele ingrepen al een groot verschil maken. Met ons stertelproject Saving Private Orion willen we het brede publiek inschakelen om deze problemen aan te kaarten.

Bekijk alles over lichthinder in dit filmpje: 

Saving Private Orion

Wat kan jij doen om deze problematiek mee op de kaart te zetten van beleidsmakers?

Stel mee hoeveel sterren je kan zien in het sterrenbeeld Orion! Tellen kan van 5 tot 14 maart 2021 (zie onderaan pagina voor stappenplan!)

Heb je moeite met het vinden van dit sterrenbeeld?

Download dan hier het gratis softwareprogramma Stellarium... 

of bekijk volgend filmpje: 

Voor we starten met tellen, plannen we op 3 maart 2021 om 20u een live-stream, waar we uitleggen waar het project om draait. We focussen ons op lichtpollutie en de gevolgen ervan. We nodigen een paar experts uit (Stijn Vanderheiden, Jan Scheers, professor Philippe Smet, astrofotograaf Joost verheyden, ...) die ons boeiende duiding zullen geven bij dit onderwerp.

Volg hieronder mee.

Documentatie om te downloaden

Vind je de informatie nuttig voor eigen gebruik in een project, dan kan je de presentaties hier ook apart downloaden

Het één-journaalfragment met Fatma Taspinar op 06-03-2021: reportage Ann De Bie

Klaar om te tellen? 

en vul van 5 tot 14 maart je waarnemingen in via onderstaand formulier!

Globe at Night Webapp

787.gif

Bezig met laden...