top of page

wo 08 feb

|

UGent Volkssterrenwacht Armand Pien

Lezing 8 februari omtrent lichthinder: Ruben Evens

Eén heel concreet voorbeeld is de invloed van lichthinder op de nachtzwaluw. Daar weet Ruben Evens alles van. In anderhalf uur sleurt hij je mee in de wondere wereld van de nachtzwaluw, maar evengoed naar de keerzijde van de medaille.

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken
Lezing 8 februari omtrent lichthinder: Ruben Evens
Lezing 8 februari omtrent lichthinder: Ruben Evens

Tijd en locatie

08 feb 2023, 20:00 – 21:30 CET

UGent Volkssterrenwacht Armand Pien, Rozier 44, ingang via Gezusters Lovelingstraat z/n, 9000 Gent, België

Over het evenement

Ruben Evens is postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit van Antwerpen. Hij is naast bioloog en ornitholoog ook amateurfotograaf en whiskeyliefhebber. In zijn onderzoek focust hij op het foerageergedrag, de conservatie en migratie van de nachtzwaluw.

Vorige edities van het lichthinderproject Saving Private Orion leerden ons dat lichthinder een groot probleem is met verregaande gevolgen voor mens en dier.

Eén heel concreet voorbeeld is de invloed van lichthinder op de nachtzwaluw.

Daar weet Ruben Evens alles van. In anderhalf uur sleurt hij je mee in de wondere wereld van de nachtzwaluw, maar evengoed naar de keerzijde van de medaille.

De hemel observeren: het is een zaligheid bij helder weer, maar meer en meer wordt deze prachtige bezigheid verstoord door een overvloed aan licht. Ten tijde van de stichting van onze sterrenwacht was er geen vuiltje aan de lucht: vanuit het stadscentrum van Gent kon je de Melkweg zien. Vandaag, anno 2023, kunnen we daar alleen nog maar van dromen.  De enorme lichthinder afkomstig van industrie, wegen, sierverlichting, glastuinbouw, recreatie en noem maar op heeft als gevolg dat tussen aarde en hemel een diffuse lichtwaas is ontstaan die ons letterlijk het zicht op de sterren langzaam maar zeker ontneemt.   Lichthinder lijkt banaal, maar het heeft verrassend verreikende gevolgen. Het ontregelt ons slaapwaakritme, om maar iets te zeggen. Het leidt tot massale vogelsterfte. Tal van diersoorten - de mens incluis -  lijden onder een overdaad aan kunstlicht. Nochtans kunnen we met een aantal simpele ingrepen al een groot verschil maken. Met ons stertelproject Saving Private Orion willen we het brede publiek inschakelen om deze problemen aan te kaarten.

Tickets

  • Lezing 8 februari 20u-21u30

    € 0,00
    Verkoop geëindigd op

Totaal

€ 0,00

Deel dit evenement

bottom of page