top of page

za 16 mrt

|

UGent Volkssterrenwacht Armand Pien

Lezing BlackGem: Lichtflitsen en zwaartekrachtgolven

Spreker: Dr. Steven Bloemen. Lichtflitsen en zwaartekrachtgolven: op zoek naar licht van botsende neutronensterren met de BlackGEM telescopen! Aansluitend na de lezing volgen enkele experimenten en illustraties!

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken
Lezing BlackGem: Lichtflitsen en zwaartekrachtgolven
Lezing BlackGem: Lichtflitsen en zwaartekrachtgolven

Tijd en locatie

16 mrt 2024, 14:30 – 17:00

UGent Volkssterrenwacht Armand Pien, Gezusters Lovelingstraat, 9000 Gent, België

Over het evenement

Lichtflitsen en zwaartekrachtgolven: op zoek naar licht van botsende neutronensterren met de BlackGEM telescopen.

Sinds de eerste detectie van zwaartekrachtgolven in 2015 namen de LIGO en Virgo interferometers al meer dan 100 keer zwaartekrachtgolven waar. De combinatie van waarnemingen van zwaartekrachtgolven en van zichtbaar licht, dat we veel beter kennen, opent bijkomende, unieke perspectieven. De locatie aan de hemel waar zwaartekrachtgolven vandaan komen, kan helaas niet nauwkeurig worden bepaald. Om de bronnen toch te lokaliseren, werden door Radboud Universiteit en KU Leuven de BlackGEM telescopen gebouwd in Chili. Deze telescopen werden in januari officiëel geopend. In deze lezing bespreken we hoe en waarom de telescopen gebouwd werden en bekijken we de eerste waarnemingen van de BlackGEM telescopen.

Deze lezing zal gegeven worden door Dr. Steven Bloemen. Dr. Steven Bloemen is adjunct-directeur en project manager bij het Radboud Radio Lab van de Radboud Universiteit. In 2013 promoveerde hij in de Sterrenkunde aan de KU Leuven, met als onderwerp de studie van eclipserende dubbelsterren en asteroseismologie van compacte sterren. Nu leidt hij o.a. de realisatie van de BlackGEM telescopen in Chili.

Aanvullend: Activiteiten van Archisman Ghosh en onderzoeker Danièla Pascucci

Albert Einstein, een heel erg geniale wetenschapper, voorspelde het al: als er ergens in het universum iets heel explosiefs gebeurt (denk een botsing van twee zwarte gaten of twee neutronensterren), dan zouden we dat moeten kunnen voelen tot op onze Aarde. Die botsing zou immers rimpels in de ruimtetijd moeten veroorzaken – zwaartekrachtgolven dus.

Nu ja, voelen. Albert Einstein sprak zijn voorspelling meer dan honderd jaar geleden uit, maar toch duurde het tot 2015 eer de eerste werden waargenomen.  Daarvoor waren enorme geavanceerde detectoren nodig, want het signaal bleek slechts honderdsten van een seconde te duren en was uiterst moeilijk om op te pikken.

Aan de UGent legt de Ghent Gravity Group onder leiding van prof. Dr. Archisman Ghosh zich toe op het onderzoek van deze waargenomen zwaartekrachtgolven en met dat onderzoek komen ze heel graag naar buiten.

Op 16 maart tonen ze een paar demo’s die je zullen helpen om de theorie achter zwaartekrachtgolven beter te begrijpen en uit te leggen hoe zwaartegolfdetectoren werken.

Je zal met je eigen ogen een zwaartekrachtgolf zien ontstaan, en er komt een kleine replica van zo’n detector (de Michelson interferometer). Dit toestel is een sterk vereenvoudigde versie van de echte detectoren. Het toont heel duidelijk wat het principe is achter het waarnemen van zwaartekrachtgolven.

Deze bijzondere lezing gaat door op de sterrenwacht in de Gezusters Lovelingstraat te Gent.

Je bent welkom op de eerste verdieping van onze sterrenwacht in Zaal Kepler.

De deuren gaan open om 14u15.

De lezing start stipt om 14u30

Einde voorzien omstreeks 17u.

Toegang: €5 per persoon

Tickets

  • Lezing BlackGem

    € 5,00
    Uitverkocht

Dit evenement is uitverkocht

Deel dit evenement

bottom of page