top of page

za 14 jan

|

UGent Volkssterrenwacht Armand Pien

Lezing: complexe sterrenkunde makkelijk uitgelegd!

Lezing door Dr. Ralph Meulenbroeks (Universiteit Utrecht-NL)

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken
Lezing: complexe sterrenkunde makkelijk uitgelegd!
Lezing: complexe sterrenkunde makkelijk uitgelegd!

Tijd en locatie

14 jan 2023, 14:30 – 16:30 CET

UGent Volkssterrenwacht Armand Pien, Rozier 44, ingang via Gezusters Lovelingstraat z/n, 9000 Gent, België

Over het evenement

Voor onze eerste lezing van 2023 gingen we even piepen bij onze noorderburen.  Daar vonden we de bijzonder inspirerende en enthousiaste Dr. Ralph Meulenbroeks. Zijn YouTube kanaal met uitlegfilmpjes bereikte al meer dan drie miljoen “views”, vooral onder de Nederlandstalige jeugdigen.  Ralph heeft een doctoraat in plasmafysica behaald aan de Technische Universiteit Eindhoven, maar dat is niet het bijzonderste aan de man. Hij legt zich al een halve carrière toe op  wetenschapsdidactiek en bracht zo een enorm grote bijdrage aan hoe wetenschapscommunicatie er zou moeten uitzien. Hij werkt momenteel aan de Universiteit van Utrecht als universitair hoofddocent wetenschapseducatie en werkt zich uit de naad om leerkrachten in het middelbaar onderwijs te sterken en steunen in hun wetenschappelijke onderwijsopdracht.

En dan vergeten we nog dat hij tegelijkertijd met zijn fysicastudies ook een conservatoriumstudie afwerkte - beide beëindigde hij trouwens cum laude.

Ralph Meulenbroeks komt op onze sterrenwacht een aantal onderwerpen uitdiepen die in de sterrenkunde een grote rol spelen. Bijvoorbeeld: heb je wel eens gehoord van de omgekeerde kwadratenwet? Of over het meten van afstanden in het Heelal? Hoe weten we eigenlijk hoe ver de maan van ons verwijderd is? Duizelt het je al bij het horen van absorptie- en emissiespectra? Of het Dopplereffect? Wil je meer weten over deze onderwerpen maar heb je geen idee waar te beginnen? Deze avond gaat niet over de mooie plaatjes van de James Webb-telescoop maar over de dingen die nodig zijn om te begrijpen hoe wij naar het Heelal kijken.

Na deze lezing ben je helemaal bij! Voorkennis is absoluut niet vereist en vragen stellen wordt op hoge prijs gesteld!

Hebben jullie een vraag die jullie tijdens de lezing graag beantwoord willen zien? Stuur dan nu reeds deze vraag door naar info@armandpien.be

Tickets

  • Lezing Ralph Meulenbroeks

    € 0,00
    Uitverkocht

Dit evenement is uitverkocht

Deel dit evenement

bottom of page