top of page

za 14 sep

|

UGent Volkssterrenwacht Armand Pien

Lezing: De Euclid-ruimtetelescoop!

Prof. Sven de Rijcke (UGent- Departement Fysica en sterrenkunde) geeft ons een glashelder overzicht van de missie & de geplande wetenschap die ermee zal uitgevoerd worden.

Lezing: De Euclid-ruimtetelescoop!
Lezing: De Euclid-ruimtetelescoop!

Tijd en locatie

14 sep 2024, 14:30 – 16:30

UGent Volkssterrenwacht Armand Pien, Gezusters Lovelingstraat, 9000 Gent, België

Over het evenement

"De Euclid-ruimtetelescoop werd op 1 juli 2023 gelanceerd. Met deze ESA-missie zal bijna 15000 vierkante graden, of zowat een derde van de hemel, waargenomen worden in visueel en nabije-infrarood licht. Het hoofddoel van de missie is het testen van de huidige theorieën voor de structuur en het ontstaan van de kaas-met-gaatjes-structuur van sterrenstelsels die het heelal vult. Daarnaast zullen de data ook nog talloze andere wetenschapsdoelen dienen, waaraan ook UGent-sterrenkundigen hun steentje bijdragen.

De telescoop heeft de eerste testen succesvol doorstaan en heeft al enkele Early Release Observaties afgeleverd. Deze bevestigen de superieure kwaliteit van dit ruimte-instrument. Euclid begint nu aan zijn eigenlijke missie, die een zestal jaar zal duren. Met behulp van de opgemeten posities en vormen van miljarden sterrenstelsels zal een kaart opgesteld worden van de ruimtelijke verdeling van de kosmische structuur en van diens evolutie doorheen de tijd. In deze lezing wordt een overzicht gegeven van de missie en de telescoop, van de geplande wetenschap die ermee zal uitgevoerd worden, en van de bijdragen van de Belgische, en specifiek de Gentse, sterrenkundigen."

Deze lezing gaat door op de sterrenwacht in de Gezusters Lovelingstraat te Gent.

Je bent welkom op de eerste verdieping van onze sterrenwacht in Zaal Kepler.

De deuren gaan open om 14u15.

De lezing start stipt om 14u30

Einde voorzien omstreeks 16u30.

Toegang: €5 per persoon

Tickets

  • Lezing Euclid

    € 5,00

Totaal

€ 0,00

Deel dit evenement

bottom of page