top of page

za 14 okt

|

UGent Volkssterrenwacht Armand Pien

Lezing: zuurstof en meststof op Mars!

Lezing door Claudia Verheyen (Universiteit Antwerpen). Plasmatechnologie is een indrukwekkend aantal keer sneller en energie-efficiënter in het omzetten van CO2 in zuurstof en brandstof voor toekomstige Mars-exploratie.

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken
Lezing: zuurstof en meststof op Mars!
Lezing: zuurstof en meststof op Mars!

Tijd en locatie

14 okt 2023, 14:30 – 16:30 CEST

UGent Volkssterrenwacht Armand Pien, Rozier 44, ingang via Gezusters Lovelingstraat z/n, 9000 Gent, België

Over het evenement

We spreken er al jaren over: later zullen we misschien op Mars gaan wonen.

Makkelijk gezegd, maar een pak moeilijker gedaan: er is geen zuurstof, geen meststof, amper een atmosfeer op Mars. Het vriest er de stenen uit de grond, er is wat CO2, er is aan het oppervlak geen water.

Begin er maar aan, wij met onze gevoelige mensenlijven die perfect gedijen onder Aardse omstandigheden. Slimmeriken bij de Universiteit van Antwerpen hebben een belangrijke doorbraak geforceerd om toch een paar dingen op Mars te brengen die we hard nodig hebben: uit de atmosfeer haalt men de nodige elementen om zuurstofgas en kunstmest te kunnen produceren.

Er bestonden al eerdere experimenten in die richting – er staat er zelfs eentje op Mars, meeliftend met de Perseverance – maar de mensen van Antwerpen slaagden erin de snelheid en de energie – efficiëntie van deze omzetting naar hoogtes te tillen die tot nog toe ongeëvenaard zijn.

Een grote pluim op hun hoed dus en een zeer boeiend onderwerp voor een lezing, en dus komt Claudia Verheyen – die meewerkt aan dit experiment – tekst en uitleg geven.

Zij maakt deel uit van de onderzoeksgroep PLASMANT en werkte mee aan de ontwikkeling van hun zelfgebouwde plasmareactor waarmee dit experiment werd uitgevoerd.

Na deze lezing ben je helemaal bij! Voorkennis is absoluut niet vereist en vragen stellen wordt op hoge prijs gesteld!

Hebben jullie een vraag die jullie tijdens de lezing graag beantwoord willen zien? Stuur dan nu reeds deze vraag door naar info@armandpien.be

Tickets

  • Lezing Claudia Verheyen

    € 5,00
    Verkoop geëindigd op

Totaal

€ 0,00

Deel dit evenement

bottom of page