top of page

wo 31 jan

|

Gent

Lichthinderwandeling 31 januari start 19u (doorheen Gent)

Lichthinder lijkt banaal, maar het heeft verrassend verreikende gevolgen. Ga mee op pad met onze gidsen en ervaar enkele concrete voorbeelden inzake lichthinder.

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken
Lichthinderwandeling 31 januari start 19u (doorheen Gent)
Lichthinderwandeling 31 januari start 19u (doorheen Gent)

Tijd en locatie

31 jan 2024, 19:00 – 20:00 CET

Gent, Gezusters Lovelingstraat, 9000 Gent, België

Over het evenement

Onze wandeling start stipt om 19u aan de ingang van onze volkssterrenwacht. Het einde wordt voorzien omstreeks 20u. Aansluitend kan u deelnemen aan de publieksavond (apart inschrijven noodzakelijk!) die van start gaat om 20u en waarin ons stertelproject centraat staat voor die avond. Robbert Schepers geeft die avond een boeiende lezing omtrent lichthinder (start om 20u).

De hemel observeren: het is een zaligheid bij helder weer, maar meer en meer wordt deze prachtige bezigheid verstoord door een overvloed aan licht. Ten tijde van de stichting van onze sterrenwacht was er geen vuiltje aan de lucht: vanuit het stadscentrum van Gent kon je de Melkweg zien. Vandaag, anno 2023, kunnen we daar alleen nog maar van dromen. De enorme lichthinder afkomstig van industrie, wegen, sierverlichting, glastuinbouw, recreatie en noem maar op heeft als gevolg dat tussen aarde en hemel een diffuse lichtwaas is ontstaan die ons letterlijk het zicht op de sterren langzaam maar zeker ontneemt.

Lichthinder lijkt banaal, maar het heeft verrassend verreikende gevolgen. Het ontregelt ons slaapwaakritme, om maar iets te zeggen. Het leidt tot massale vogelsterfte. Tal van diersoorten - de mens incluis - lijden onder een overdaad aan kunstlicht. Nochtans kunnen we met een aantal simpele ingrepen al een groot verschil maken. Met ons stertelproject Saving Private Orion willen we het brede publiek inschakelen om deze problemen aan te kaarten.

Tickets

  • Wandeling 31 JAN 19u-20u

    Verzamelen aan de ingang van de Volkssterrenwacht

    € 0,00
    Verkoop geëindigd op

Totaal

€ 0,00

Deel dit evenement

bottom of page