top of page

wo 31 jan

|

UGent Volkssterrenwacht Armand Pien

Publieksavond 31 janauri 2024: tel mee de sterren!

Deze avond staat in het teken van ons stertelproject 'Saving Private Orion'! Inbegrepen in deze avond is een boeiende lezing van Robbert Schepers omtrent lichthinder.

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken
Publieksavond 31 janauri 2024: tel mee de sterren!
Publieksavond 31 janauri 2024: tel mee de sterren!

Tijd en locatie

31 jan 2024, 20:00 – 22:00

UGent Volkssterrenwacht Armand Pien, Gezusters Lovelingstraat, 9000 Gent, België

Over het evenement

Op onze wekelijkse publieksavond kan je als vanouds de sterrenhemel komen bewonderen vanop ons grasveld met onze telescopen. Met de editie van vandaag geven we een extra lichthindertouch, volledig in het teken van Saving Private Orion. Daar bovenop geven wij jullie een lezing cadeau van Robbert Schepers die het uitgebreid zal hebben over lichthinder. Deze lezing start stipt om 20u. Daarna heeft u zeker de tijd om onze sterrenwacht te bezoeken. Allen van harte welkom!

Hoeveel sterren tel jij als je ’s nachts naar buiten tuurt? Zie je maar weinig sterrenhemel vanuit je dakraam of tuin? Je bent niet alleen. In België is er nergens nog natuurlijke duisternis aanwezig, een record om niet fier op te zijn.

West-Europa behoort samen met de Verenigde Staten en het Midden-Oosten tot de meest lichtvervuilde regio’s van de wereld. Elk jaar neemt de oppervlakte lichtvervuild gebied met meer dan 2 procent toe. Dat leidt ertoe dat op wereldschaal het aandeel onverlichte gebieden zeer sterk onder druk staat. 88% van de oppervlakte van Europa ervaart 's nachts lichtvervuiling en 60% van de Europeanen kan de Melkweg niet langer zien. In West-Europa vormen Vlaanderen, het Ruhrgebied en het Groene Hart in Nederland de meest lichtvervuilde regio’s.

Robbert Schepers werkt voor Regionale Landschappen Schelde - Durme en houdt zich er onder andere bezig met de impact van lichtvervuiling op fauna en flora, en hoe we die kunnen tegengaan. Hij komt met plezier vertellen wat jij thuis zelf kan doen om lichthinder te vermijden!

Welkom op onze sterrenwacht! 

We vragen je aandacht voor een aantal zaken:

  • We zijn doorlopend geopend van 20u tot 22u
  • Gelieve op tijd te verwittigen indien je niet kan komen. We willen de vlotte werking van onze sterrenwacht garanderen en niet onnodig medewerkers inschakelen voor lege ruimtes. Verwittigen kan snel via de chatbox rechtsonder op de website of stuur ons een mailtje via info@armandpien.be

Tickets

  • Volkssterrenwacht 20u00-22u15

    € 0,00
    Verkoop geëindigd op

Totaal

€ 0,00

Deel dit evenement

bottom of page