top of page

Op schoolreis naar de Maan 

Lerarengids

Doelgroep: 

2de en 3de graad Lager Onderwijs

​

Soort lesmateriaal: 

Lerarengids, lessenreeks met leerlingen-experimenten in een context van ruimtereizen naar de Maan (en later naar Mars).

Geen voorkennis vereist.

 

Samenvatting: 

Deze cursus leidt je leerlingen door een denkbeeldige reis naar de Maan. Ze  komen meerdere uitdagingen tegen die ze één voor één kunnen aanpakken. Hiervoor worden experimentjes en oefeningen aangeboden (onderzoekend leren). Op deze manier leren ze over verschillende algemene onderwerpen die ook van belang zijn voor ons leven op Aarde.

 

Leerlingen interface: 

​

​

Download:

​

​

142599.jpg

OMSCHRIJVING

De generatie die nu op de lagere school zit, zal als tiener en volwassene een spectaculair nieuw ruimtevaarttijdperk meemaken. Tegen de tijd dat ze afstuderen verwachten we een bemande basis op de Maan, waar vier astronauten kunnen verblijven. En naar schatting 10 of 20 jaar later zet de eerste mens een voet op Mars. ESA en NASA hebben reeds een ruimteschip gemaakt voor deze reizen: de Orion. En onlangs werd ook de bouw van de Big Falcon Rocket aangekondigd waarmee SpaceX mensen naar Mars wil brengen.

 

Een eigentijds lesonderwerp

 

Het zou jammer zijn dat de leerlingen dat allemaal meemaken, zonder dat er op school iets over deze realiteit verteld werd. Ook vandaag al verschijnt er steeds meer berichtgeving over nieuwe ruimtereizen op internet. Kinderen pikken dit snel op. Elke leraar die al eens ruimtevaart in de les bracht, weet dat de spontane interesse bij de leerlingen enorm is.

 

De cursus

 

UGENT volkssterrenwacht Armand Pien geeft een cursus uit waarmee de leerlingen de uitdagingen ontdekken bij Maan- en Marsreizen. Alle hoofdstukken bevatten de nodige achtergrondinformatie, gebracht in zeer toegankelijke taal en op niveau van de tweede en derde graad lager onderwijs. Als leraar kan je het volledige pakket Maanreizen in de klas brengen, ofwel kies je fragmenten uit als aparte lessen.

​

Onderzoekend leren

​

Elk hoofdstuk bevat ook één of meerdere klasexperimenten, klasoefeningen of demonstraties. Zo worden de onderwerpen aangebracht via onderzoekend leren, met gebruik van huis-, tuin- en keukenmateriaal. De workshops hebben gewoonlijk een duidelijk raakvlak met de Vlaamse eindtermen.

​

bottom of page