We maakten bij Gentster onze eigen solargraph. Door fotopapier in een donker, goed afgeplakt blikje te steken, met een klein gaatje langs de voorkant, creëerden we als het ware een fotocamera.
Iedereen kon zijn zelfgemaakte solargraph mee naar huis nemen en buiten ophangen op de langste dag van het jaar, 21 juni. Vol ongeduld wachtten we op het resultaat en eindelijk, op 21 december, de kortste dag van het jaar, konden we kijken of ons wetenschappelijk experiment was geslaagd.
Met behulp van een rood lampje konden we naar de foto kijken zonder het fotopapier al te veel te schaden. Dan namen we een scan of een foto met gsm. Om de foto goed te bewaren legden we die opnieuw in een donkere ruimte zoals het blikje of een donkere doos.
Bij sommigen leverde dit experiment prachtige foto's op waarop de verschillende banen van de zon goed te zien zijn. De hoogste baan is zichtbaar in juni want dan komt de zon het hoogste aan de hemel en heb je lange dagen met veel zon. De laagste baan is in december want dan staat de zon het laagste aan de hemel en heb je korte dagen met weinig zon.
Lauren Moens, lid van JVS Gentster
Foto's: Fien Jonckheere, Niek Pauwels en Lauren Moens
Comments