top of page
WG Astrofotografie

De olifantenslurfnevel



In het grote geïoniseerde gasgebied IC 1396 in het sterrenbeeld Cepheus bevindt zich de olifantenslurfnevel. Het is een donkere stofwolk waarvan de vorm doet denken aan de slurf van een olifant. De omgeving bevat oplichtend geïoniseerd gas. Dat gas is onder invloed van de hevige UV straling van een jonge massieve ster net naast het beeldveld. Dit gebied bevindt zich op een afstand van 2400 lichtjaar in de Melkweg. De olifantenslurfnevel wordt gezien als een plek waar sterren worden gevormd. Aan het uiteinde van de slurf is een holte. We zien daar twee heldere jonge sterren. De straling van deze sterren heeft de holte doen ontstaan in de stofwolk. Stof en gas verspreidt zich weg van een jonge ster, die de bron is van hevige UV straling. Dit proces noemt foto-evaporatie. We zien dat het volledige oppervlak van de olifanteslurf onderhevig is aan intense stralingsdruk. Na verloop van tijd zal de donkere stofwolk verdwijnen.

 

De opname kwam tot stand door opnamen te maken met twee verschillende telescopen! Chris De Pauw maakte gedurende 5u 30 min opnamen met een 36 cm Meade SCT telescoop en een SBIG ST10 mono camera doorheen een Ha filter. Alexander Reinartz verzamelde de kleurdata met een 130mm Newton telescoop en ZWO asi 533 MC kleurcamera gedurende 6 uur. Ten slotte werden de grote hoeveelheid data van beide telescopen samen gebracht voor een kleurbeeld met hoge resolutie.


Robin Elton en Alexander Reinartz hebben samengewerkt bij het bewerken van de data.


Deze bijdrage werd gerealiseerd door drie leden van onze werkgroep astrofotografie: Robin Elton, Alexander Reinartz en Chris De Pauw.

267 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page