top of page

Draaikolknevel Messier 51


Opname van Draaikolknevel  Messier 51 in Canes Venatici op 9 april 2024


Opname Chris De Pauw. Beeldbewerking Alexander Reinartz en Stijn Orlans  (Werkgroep astrofotografie UGent Volkssterrenwacht Armand Pien)

 

In de lente is er gelegenheid om dit “Grand design” melkwegstelsel optimaal in beeld te nemen vanuit België. Het is dan immers mogelijk om dit stelsel vrijwel in het zenit te observeren. De gebruikte telescoop is een Meade 14 ich (36cm) Schmidt-Cassegrain telescoop opgesteld in Waasmunster met een Astro Physics f/6.7 reducerlens. De camera is een ASI 294 MC pro cmos kleurcamera. Voor optimale guiding werd gebruik gemaakt van een Starlight Xpress adaptive optics lens aangestuurd door een off-axis Lodestar Pro camera. Er werden op 9 april 38 frames gemaakt van 2 minuten belichtingstijd doorheen een Lum filter. Een week later op 16 april werden 57 frames gemaakt van 2 min doorheen een Optolong L eNhance dual band filter om de Ha gebieden in het stelsel in beeld te brengen. Totale belichtingstijd was dus 3 u 20 min.


Het verwerken van de gecalibreerde stacks tot een finaal beeld was vooral het werk van Alexander Reinartz. Basis software was Pixinsight. Vaak werden sterren en nevel apart verwerkt. Alexander heeft het R kanaal van het initiële RGB beeld vervangen door het R kanaal van het beeld genomen met de optolong filter met het originele R kanaal ervan afgetrokken. Het was een moeilijke opdracht om een gebalanceerd kleurbeeld te bereiken. Gelukkig was er ook het overleg met Stijn Orlans. Uiteindelijk was het resultaat meer dan behoorlijk! De ligging van de Ha gebieden leken overeen te stemmen met een Hubble Space Telescoop opname van 2005.


Door het HST beeld en ons beeld in een gif formaat te laten “blinken” vonden we ook de opvallende eigenbeweging van de ster GSC 03460-00444.(rechts onder) Met de periode van 19 jaar tussen beide beelden zien we de ster een verplaatsing maken van meer dan 3 boogsec. Het is een voorgrondster in de Melkweg op een afstand van 370 lichtjaar. De zijdelingse snelheid van deze ster is dus 97km/sec!71 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page