CRASH COURSE - Leven zoeken op Mars

Online concept

Deze crash course was oorspronkelijk gepland op 1 avond in onze sterrenwacht. Vanwege de COVID-19 richtlijnen kon dit niet doorgaan. Daarom proberen we een totaal nieuw concept uit.  U geeft als deelnemer aan de cursus zelf aan waarover het moet gaan! Als er voldoende deelnemers zijn die hun bijdrage doen, dan groeit deze pagina uit tot een boeiende verzameling korte antwoorden en video's die het cursusthema "Leven zoeken op mars" breed behandelt. Deelnemen kan vanaf nu onbeperkt.

Onderwerp

Leven zoeken op Mars: Een verhaal van hoop en ontgoochelingen.

Zijn we alleen of is er leven buiten de Aarde? Deze vraag houdt de mens al eeuwen bezig. Er is heel dikwijls hoopvol naar onze rode buurplaneet gekeken. Voor sommigen was leven daar waarschijnlijk, vanwege de gelijkenissen met de Aarde. Hoop en ontgoocheling hebben mekaar meerdere keren afgewisseld. En vandaag is het definitieve antwoord nog niet gegeven. De Europese ExoMars missie zou in 2021 voor het eerst in de geschiedenis de ondergrond op Mars verkennen , en zo hopelijk dichter bij het spannende antwoord komen. Maar de lancering van de Rosalind Franklin werd heel recent 2 jaar uitgesteld. 

sporencuriosity.jpg

Welke omstandigheden op Mars maken leven waarschijnlijk, en welke juist niet? Welke kenmerken moet het Martiaans leven hebben om daar te overleven? Hoe verliep de zoektocht tot vandaag? Wat ontdekte men vroeger over Mars met telescopen? En wat is er nu ontdekt door een tiental landers die tot hiertoe op de planeet functioneerden? 

Deze cursus bereidt ons voor op het vertrek van twee nieuwe Marsrovers komende zomer (NASA en CNSA).

 

Inleiding: presentatie van 15 minuten

 

Hoe deelnemen?

 1. Bekijk de introductie (15 min)

 2. Neem de "ingediende onderwerpen" eerst even door, zodat je weet wat er al aan bod gekomen is.

 3. Dien hieronder zelf een vraag in of een onderwerp dat je graag wilt voorleggen aan de lesgever. Er zijn twee mogelijkheden:
  - U kiest om zelf in de antwoordvideo deel te nemen als vraagsteller. in dat geval vult u in wanneer de lesgever u mag contacteren.
  - of u dient de vraag schriftelijk in, en de antwoordvideo wordt gemaakt met medewerkers van de sterrenwacht.

 4. Als je er voor kiest om zelf deel te nemen in de antwoordvideo, dan zal de lesgever een afspraak met je maken om het ingediende onderwerp te beantwoorden of te bespreken. 

 5. Nadien verschijnt het gesprek als antwoordvideo in de lijst van onderwerpen.

Wanneer?

 • De cursus is onbeperkt open voor deelname (zonder inschrijving).

 • De contactmomenten met de lesgever worden ingepland (na afspraak via email):

  • Op maandag tot vrijdag tussen 9u30 en 16u30.

  • Of op een dinsdagavond tussen 20u30 en 22u00.

 
14:30

Bedankt voor de inzending

Dien hier je vraag of onderwerp in

 

Ingediende onderwerpen

Gaat de Rosalind Franklin Rover nu zoeken naar leven op mars of niet?


Rosalind Franklin zal de eerste rover zijn op Mars (2023) die ondergronds onderzoek zal doen. De boormachine zal stalen nemen tot 2 meter diep. Een goede kans om eindelijk leven te vinden, zou je denken. Maar blijkbaar gaat men naar een plek waar men alleen fossiel leven hoopt te vinden, en geen actueel leven. Luister naar ons gesprek hierover in de recentste aflevering van onze podcast 't Ruimtekabinet.
Op Mars wordt de zonnewind niet zoals op Aarde tegengehouden door een magnetisch veld. Mars zou dit M veld verloren zijn. Maar Mars is ook een gesteenteplaneet met vermoedelijk een metalen kern. Heeft ze ook een klassiek M veld gekend zoals de Aarde? Waardoor zou ze dit M veld kwijtgeraakt zijn? (Patrick Verdonck)


Het antwoord op deze vraag wordt in een video gegeven hieronder.
Waar is al het water (van vroeger) naartoe op Mars? Is er vloeibaar water? Kan je ervan drinken?


Het antwoord op deze vraag wordt in een video gegeven hieronder.

Antwoordvideo's