top of page

De winterzeshoek in zes hoekpunten (deel 2)

De winterdriehoek

Hoekpunt 2: de honden van Orion


In ons eerste blogverhaal rond de winterdriehoek kwam Orion zelf in the picture: de rechtervoet van de jager vormt het eerste hoekpunt van de winterzeshoek.


Nog vijf hoekpunten te gaan dus, en in dit korte verhaal leren we je graag het 2e en 3e hoekpunt kennen: de honden van Orion.


Toen Orion gedood werd (door de Schorpioen of de pijl uit Artemis’ boog), had Artemis de goedheid om hem te vergezellen aan de hemel door twee jachthonden (niet te verwarren met de jachthonden die in het gelijknamige sterrenbeeld heel onbeleefd snuffelen aan het achterste van de Grote Beer).


Elke zichzelf respecterende jager kan immers niet zonder zijn honden, en de eerste hond die trouw kwispelend in zijn kielzog verschijnt is Procyon, letterlijk vertaald ‘de eerste die opkomt’. Procyon markeert het sterrenbeeld Kleine Hond.

Zie je Procyon aan de hemel, dan weet je dat Sirius niet ver weg meer kan zijn.

Sirius stelt de tweede hond van Orion voor, en is meteen de helderste ster die je kan waarnemen op het Noordelijk halfrond (de helderste ster aan het firmament is dus niet de Poolster, wat een wijdverspreid misverstand is) en staat in sterrenbeeld Grote Hond.


Misschien ken je wel de uitdrukking ‘dog days are over’ of ‘hondsdagen’.

Dat komt omdat op het moment dat Sirius als ochtendster, vlak voor zonsopgang, in het Oosten verscheen in Egypte, dat voor hen de start was van de start van een nieuw jaar. Dat startte dus ongeveer half juli, en betekende de start van de jaarlijkse overstroming van de Nijl en de start van de ‘hondsdagen’: de warme maanden juli en augustus, omdat men dacht dat de hitte van de ster aan die van de Zon werd toegevoegd. In de hondsdagen werden de sterke planten en dieren nog sterker, maar de zwakkeren gingen er onverbiddelijk uit.


Verbind je Betelgeuse (linkerschouder van Orion), Procyon en Sirius, dan zie je een zo goed als gelijkzijdige driehoek aan de hemel. Dat noemen we de winterdriehoek, probeer die maar eens te vinden rond deze tijd van het jaar!


Rigel (Orion), Sirius (Grote Hond) en Procyon (Kleine Hond) vormen drie hoekpunten van de winterzeshoek.


We vertellen je in volgende episodes hoe je de ontbrekende drie kan vinden. Tot dan!
106 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Lichthinder

Comentários


bottom of page