top of page
WG Astrofotografie

De zeepbel


Op een afstand van 7100 lichtjaar in de Melkweg bevindt zich de Bubble- of Zeepbelnevel. Een massieve jonge hete reuzenster die 45 keer de massa heeft van de zon heeft door zijn enorme hevige straling een schil van de buitenste atmosfeer afgestoten. Dit gas verspreidt zich als sterrenwind en veegt intussen ook koud interstellair moleculair gas in de omgeving mee op. Zoals een sneeuwploeg de sneeuw voor zich uit duwt. Intussen heeft deze gasschil een diameter van ongeveer 7 lichtjaar. Meer dan anderhalf keer de afstand van de zon naar de meest nabije ster! De ster waarover het gaat, zien we niet centraal in de "zeepbel", maar uit het centrum in de richting 11u. Deze asymmetrie wordt veroorzaakt door de grotere hoeveelheid koud gas in die richting. De sterrenwind wordt er meer afgeremd. Over ongeveer 20 miljoen jaar zal de blauwe reuzenster exploderen als een supernova.

 

Chris De Pauw heeft op 9 sept 2024 in totaal 92 min belicht met de Meade 36cm SCT telescoop in Waasmunster. Er werd gebruik gemaakt van een Optolong L-eNhance-filter en een Zwo ASI294 MC kleurcamera. De Optolong filter is een dual band filter die licht doorlaat van geïoniseerd waterstof èn geïoniseerd zuurstof. Alexander Reinartz heeft het ruwe kleurbeeld gesplitst in R,G en B kanaal. R werd dan als Ha behandeld en 50% G + 50% B samen als OIII behandeld. De dual band beeldbewerking gebeurde volgens het Foraxx palette. Het resultaat is gelijklopend de andere methode: met monocamera afzonderlijk belichten door Ha en OIII narrowband filters. De blauwe en geel/rode kleur in het beeld geven informatie over de chemische samenstelling van het object.


NGC 7635 de Zeepbel of Bubble nevel in sterrenbeeld Cassiopeia is een opname van Chris De Pauw en Alexander Reinartz van de werkgroep astrofotografie van VS A Pien.

281 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page