top of page

Onze kosmische achtertuin in beeld!

Sterrenwachters! De mens was, is en zal altijd een nieuwsgierig aagje zijn. We verkenden al zowat onze hele Aarde - been there, done that - we zijn druk bezig ons eigen zonnestelsel aan het verkennen maar onze curieuzeneuzemosterdpot wil ook graag weten hoe onze leefwereld eruit ziet buiten ons zonnestelsel.


Een internationaal team van wetenschappers onder leiding van de Universiteit van Helsinki maakte de beste simulatie tot nog toe van onze kosmische achtertuin. Duizenden computers rekenen zich daarvoor een paar weken suf, en het resultaat mag er zijn: helemaal rechts onze eigen kosmische straat: de Melkweg (waar ons Zonnestelsel deel van uitmaakt), met naaste buur M31, beter bekend als het Andromedastelsel (weliswaar op zo'n slordige 2,3 miljoen lichtjaar, maar passons).

Die twee stelsels maken deel uit van een groep sterrenstelsels: de Lokale Groep, ons kosmisch dorp, zoals je wil. Die groep zit in een groep met allemaal soortgelijke lokale groepen: de Virgocluster - onze provincie. Volgt u nog?

En zoals die Virgocluster zijn er tig andere clusters, en tussen die clusters zijn er gigantische leegtes, holtes, muren, en andere exotische taferelen. Ik weet niet hoe jij je daarbij voelt, maar wij voelen ons een beetje nederig bij zoveel grootsheid.

(c) Dr Stuart McAlpine (simulatie)

(c) afbeelding opbouw van het universum:

161 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Lichthinder

Comentarios


bottom of page