top of page

Volkssterrenwacht Armand Pien en het Global Meteor Netwerk


Meteoren kijken is niet alleen leuk, je kan ook zelf meewerken aan het onderzoek naar dit prachtige natuurverschijnsel. Sinds december heeft de sterrenwacht hiervoor een camera van het Global Meteor Netwerk operationeel. Dit netwerk bestaat uit wereldwijd verspreide regionale netwerken en omvat momenteel meer dan 500 camera’s.


De camera van de sterrenwacht staat opgesteld op het gebouw S9, campus de Sterre, waar de lichtvervuilings- toestand beter is dan op de sterrenwacht zelf.

De bedoeling is dat een zelfde meteoor vanuit verschillende richtingen gefilmd worden, of simultaan, zodat het traject van de meteoor in de atmosfeer kan bepaald worden. Hieruit kan de baan van het deeltje, de meteoroïde in het zonnestelsel berekend worden. Er wordt onderzoek gedaan naar de herkomst van de meteoroïdes en moederlichamen zoals kometen en planetoïdes. Er is permanente monitoring om nieuwe zwermen en uitbarstingen van gekende zwermen te detecteren. De activiteit van meteoren zwermen, zoals oa de perseïden en de Geminiden kunnen op lange termijn over de jaren heen opgevolgd worden.


Eens de camera opgesteld loopt het systeem volledig automatisch. De camera start en stopt automatisch met registreren bij het begin en het einde van de nacht. ’s Ochtends worden de gegevens van de afgelopen nacht doorgestuurd naar de server van de Universiteit van Western Ontario in Canada.

Het global Meteor Netwerk is een waar citizen science project van hoog niveau. Iedereen die interesse heeft kan participeren met een of meerdere camera’s en de instapdrempel is heel laag. Er is weinig achtergrondkennis nodig om zelf met een kamera aan de slag te gaan.


Meer informatie is te vinden op https://globalmeteornetwork.org/





83 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page