top of page

Projecten van werkgroep Kijkerbouw

Onze werkgroep heeft talrijke grote en kleine projecten. Op het overzicht hieronder vind je voor elk project de link naar meer info en eventuele projectwebsites.

160065.png

Sterren schitteren voor iedereen (SSVI)

Voor kinderen met een beperking en kansarme jongeren wereldwijd.

Alle kinderen uit het bijzonder (speciaal) onderwijs en kwetsbare mensen moeten de kans krijgen de sterrenhemel te bewonderen met behulp van een telescoop, en dit over heel de wereld. Dat is het uitgangspunt van de Werkgroep Kijkerbouw van de Volkssterrenwacht Armand Pien, naar een idee van Jean-Pierre Grootaerd met input van Harrie Rutten. In samenwerking met talrijke nationale en internationale partners.

11919.png

Science4girls

An astronomers project for all people
Dit project is een spin off van het project ‘Sterren Schitteren Voor Iedereen’ Hiermee willen we nu vooral scholen bereiken wereldwijd, landen waar degelijk onderwijs, vooral voor meisjes, niet evident is. Uiteraard behoren ook kinderen van vluchtelingen tot deze doelgroep. Peter van het project: Frank De Winne (bekijk zijn videoboodschap op de science4girls website).

187484.jpg

SSVi in a box

Het heelal passend in een doos.

SSVI in a Box is een spinoff van het project Sterren Schitteren Voor Iedereen (SSVI) dat als doel heeft sterrenkunde en ruimtevaart te promoten wereldwijd, maar vooral daar waar het moeilijk gaat. SSVI in a BOX daarentegen is er voor iedereen. We bieden een zelfbouw pakketje aan voor montage en gebruik in de klas. In samenwerking met ESERO.

K1.png

Anton Kutter

8, 9 en 10 november 2016 zullen voor ons (kijkerbouw VSRUG) in het geheugen gegrift blijven als één van onze grote 'sterrenkundige' hoogdagen. Een bezoek aan de kinderen van Anton Kutter: Adrian, Flori en Klaus, aan het cinemacomplex en het observatorium van Anton Kutter (1903-1985). Een nieuw telescopenproject was geboren.

Bekijk de website (link hieronder) en lees het Anton Kutter verhaal in het Engels.

187591.jpg

infodagen / studiedagen

Astronomiedagen, initiatiedagen, spectroscopiedagen, ... Ontdek welke infodagen de werkgroep kijkerbouw organiseert.

5828.jpg

Kijkerbouw en Ruimtevaart

De werkgroep Kijkerbouw  VSRUG en de Euro Space Society bieden aan leerlingen van het middelbaar onderwijs de kans om het Europese Astronauten Centrum (EAC) in Keulen te bezoeken. Daarvoor krijgt de werkgroep de volle steun van astronaut en directeur van het opleidingscentrum voor astronauten Frank De Winne , en het team van EAC. Bovendien heeft de werkgroep een intensieve samenwerking met onze andere Belgische astronaut, Dirk Frimout.

bottom of page